Kako promena kupovnih navika može uticati na kućni budžet Kako promena kupovnih navika može uticati na kućni budžet
Uticaj kupovnih navika na kućni budžet ne možemo dovesti u pitanje, ali iako nam je svima sasvim jasno da od naših odluka u vezi... Kako promena kupovnih navika može uticati na kućni budžet

Uticaj kupovnih navika na kućni budžet ne možemo dovesti u pitanje, ali iako nam je svima sasvim jasno da od naših odluka u vezi sa mesečnim troškovima u najvećoj meri zavisi stanje na našem računu, neretko iznova pravimo iste greške i odlažemo uštedu za sledeći mesec. Ne bismo li konačno uspostavili određeni balans između prihoda i rashoda zdravim odnosom prema kupovini, u ovom tekstu ćemo razmotriti načine prevazilaženja određenih potrošačkih izazova.

Planiranje nabavki i budžet za kupovinu

Planiranje nabavki predstavlja najvažniji korak prilikom uspostavljanja zdravih kupovnih navika. Ono što stoji na putu realizaciji plana nabavki su brojna sniženja i interesantne ponude koje dovode do predomišljanja na licu mesta, odnosno u toku same kupovine. Kada stastavite listu potrebnih artikala, najvažnije je da je se zaista i držite. Ukoliko procenite da je kupovina određene namirnice na sniženju zaista pametna odluka, nemojte to učiniti nauštrb budžeta, već u tom slučaju odlučite koju stavku ćete njome zameniti. Zbog toga je veoma važno da u toku kupovine sve vreme imate u vidu količinu novca koju trošite, odnosno da pratite ukupnu cenu svoje nabavke. Ovakvu transparentnost najbolje možete postići kupovinom preko interneta i to je jedan od razloga zbog kojih online platforme sve više dobijaju na popularnosti. Ukoliko odlučite da kupovinu obavite putem Shoppster platforme, te sajta konkretne prodavnice ili trgovinskog lanca, imaćete na uvid ukupan iznos utrošenog novca u toku čitavog procesa kupovine, te ćete moći i da kalkulišete na ovaj način. Ovakvim praćenjem cena ćete moći da se držite određenog budžeta čak i ako ponuda koja je pred vama dovede do promene unapred načinjenog plana kupovine.

Kvalitet ispred kvantiteta

Pravilo da kvalitet ima prednost u odnosu na kvantitet je primenjivo na većinu odluka koje donosite u životu, pa tako i na odluke prilikom kupovine. Ovo se pre svega odnosi na kupovinu sredstava za ličnu higijenu i održavanje doma, kao i na kupovinu odeće. Iako se u toku nabavke čini da ćete uštedeti kupovinom jeftinijeg proizvoda, važno je da imate na umu da u ovom slučaju jefinije ne znači i povoljnije. Ukoliko kupite, na primer, jeftiniji deterdžent za pranje posuđa ili veša, gotovo je izvesno da će vam biti potrebna obnova njegovih zaliha ranije nego da ste inicijalno u njega malo više uložiti. Isto važi i za odeću, te kupovinom više kom

ada odeće po nižoj ceni, ukoliko ona nije takva zbog aktuelnog sniženja ili domaće proizvodnje, velika je šansa da nju nećete nositi duže od jedne sezone. Ovo nazivamo pametnim kupovnim odlukama, budući da je potrebno načiniti procenu i iskalkulisati da li ćete zaista ostvariti uštedu kupovinom jeftinijeg artikla ili će ta ušteda biti samo prividna, odnosno trenutna, dok će na duže staze zahtevati zapravo veći trošak.

Izbegavanje impulsivnih kupovina

Jedna od najvećih grešaka koje pravimo u domenu kupovine je kupovina u afektu. Ovo u velikoj meri zavisi od raspoloženja i povoda kojim odlazite u nabavku, te je vrlo važno da razmislite pre no što odlučite da određeni artikal odnesete na kasu. Nemojte pokušavati da popravite trenutno raspoloženje kupovinom komada odeće koji se ne uklapa u vaš stil ili ćete ga uzeti u obzir samo u posebnim prilikama. To ne znači da su povremeni iskoraci strogo zabranjeni, ali isto tako znači da ne smeju postati deo navike. Počastiti sebe s vremena na vreme je izuzetak, ali ukoliko svaki put kada odete u prodavnicu da kupite mleko izađete i sa novim lakom za nokte, nesumnjivo ćete usporiti svoj put ka uštedi novca.

Namirnice sa kratkim rokom trajanja

Kupovine koje obavljate na mesečnom nivou ne bi trebalo da podrazumevaju i one namirnice koje imaju kratak rok trajanja. Kupovinu zdravih, svežih namirnica je najbolje činiti na nedeljnom nivou, budući da su velike šanse da, ukoliko ih gomilate, nećete uspeti da ih potrošite pre isteka njihovog roka. Iz tog razloga, sveže voće i povrće, meso i mlečne proizvode kupujte eventualno nekoliko obroka unapred, dok budžet za njih možete isplanirati na početku meseca. Bacanje hrane predstavlja i bacanje novca, a ovo želite da izbegnete ne biste li naposletku bili zadovoljni stanjem svog kućnog budžeta.

Ne biste li zaista izmenili svoje kupovne navike na bolje, vrlo je važno da imate u vidu svoje finansijske mogućnosti i spram njih ustanovite određena pravila ponašanja u ovom domenu. Ukoliko budete istrajni, uskoro će ovakav odnos prema troškovima i promišljanje vaših kupovina postati navika koja će pozitivno uticati na vaše materijalno stanje.

Uticaj kupovnih navika na kućni budžet ne možemo dovesti u pitanje, ali iako nam je svima sasvim jasno da od naših odluka u vezi sa mesečnim troškovima u najvećoj meri zavisi stanje na našem računu, neretko iznova pravimo iste greške i odlažemo uštedu za sledeći mesec. Ne bismo li konačno uspostavili određeni balans između prihoda i rashoda zdravim odnosom prema kupovini, u ovom tekstu ćemo razmotriti načine prevazilaženja određenih potrošačkih izazova.

izvor:pozitivne.info/V.I.

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0