Kako prepoznati manipulaciju? Kako prepoznati manipulaciju?
Manipulacija je oblik ponašanja koji služi postizanju osobne koristi u svakoj situaciji bez obzira koliko to drugome štetilo ili ne. Takvo ponašenje predstavlja perfidnu... Kako prepoznati manipulaciju?

Manipulacija je oblik ponašanja koji služi postizanju osobne koristi u svakoj situaciji bez obzira koliko to drugome štetilo ili ne.

Takvo ponašenje predstavlja perfidnu igru, gdje ništa nije onako kako vam na prvi pogled izgleda. Prema tome, nekada je jako teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su u stanju da vas suptilno natjeraju da uradite ono što oni žele a da se pritom osjećate dobro i korisno u vezi sa tim. U daljem tekstu prikazane su odrednice za uočavanje manipulativnog ponašanja.

Iskernost i manipulacija

U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost ne pomaže. Ukoliko bilo šta izgovorite to će biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani. Na primjer, ako ste bjesni što vam je manipulativna osoba zaboravila rođendan, njena reakcija na to će izgledati ovako: ,, Strašno mi je žao što misliš da sam zaboravio na tvoj rođendan, trebalo je da ti kažem sa kolikim stresom se suočavam u ovom momentu – ali nisam htio da te zamaram time. Mada, u pravu si možda je trebalo da zanemarim sav taj bol (ovdje se mogu pojaviti i prave suze) i da se fokusiram na tvoj rođendan. Izvini.“ Iako slušajući izgovor koji vam osoba daje osjećate da joj nije zaista žao, kako je izgovorila toliko lijepih reči ne možete ništa da kažete protiv. Šta više možete se naći u ulozi tješitelja. U ovakvim situacijama, bitno je da ne popuštate uopće – ne tješite, ne prihvaćajte nesuvisla objašnjenja i izvinjenja. Ako osjećate da je izvinjenje lažno – ono zaista to i jeste. Pazite se ukoliko manipulator osjeti da vas je zaveo svojim manevrom, postat ćete njegova stalna ,,žrtva“.

Oni se pretvaraju i kada čine nešto za vas

Ako ih zamolite da vam nešto učine oni će skoro uvijek pristati, ako se već nisu punudili i sami da vam pomognu prije toga. Ako im se zahvalite i prihvatite pomoć, oni će napraviti mnoštvo neverbalnih znakova, gdje ćete vi jednostavno osjetiti da bez obzira šta su obećali to neće biti ispunjeno. Ako im kažete da ne izgleda kao da će učiniti to što obećavaju oni će vas uvjeravati da nema govora da neće to učiniti i da su vaše primjedbe nerazumne. Glavno pravilo je da ukoliko manipulator kaže DA natjerajte ga da ako ne ispuni obećanje osjeti da znate da to nije hteo ni da učini, i naterajte ga sledeći put da prizna da nešto neće učiniti iako obećava da hoće. Kada počne da teatralizira uradite nešto kako bi vidio da ne obraćate pažnju-stavite slušalice za slušanje muzike, izađite iz prostorije i sl.

Izvrtanje činjanica je njihov omiljeni manevar

Ako primetite da u odnosu sa nekim morate početi da vodite bilješke o tome šta ste govorili, i počnete da preispitujete sopstveni razum-znajte da ste u klopci manipulacije. Emocionalni manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionalizovanju, opravdanjima, okretanja stvari na ,,svoju vodenicu“. Mogu tako samouvjereno da lažu da će vas uvjeriti da je nešto bijelo iako je crno, a vi ćete bez obzira na objektivnu činjenicu doći u situaciju da preispitujete vlastita čula. Međutim, veoma će ga uznemiriti ako npr. zabilježite razgovor koji vodite. Možete da kažete da ste postali zaista zaboravni u posljednje vrijeme i da vam bilježenje pomaže da to nadiđete.

Nabacivanje krivice je nezobilazno kada vas netko manipulira

Emocionalni manipulator je izuzetan u stvaranju osjećanja krivice kod drugih. Mogu vas natjerati da se osjećate krivim što pričate previše/ne pričate dovoljno, što ste previše emocionalni/niste emocijalni, što ste brižni/niste dovoljno brižni. Skoro sve može postati predmet manipulacije. Emocionalni manipulatori rijetko govore o svojim potrebama i željama otvoreno. Oni uzimaju ono što im treba kroz svoje manevre. Nabacivanje krivice je samo jedan od načina da to postignu. Još jedan način je uloga žrtve. Manipulatori se ponašaju kao da su velike žrtve i na taj način će vas natjerati da mnoge poslove uradite umjesto njih, i kada to učinite obično će vam reći da nije trebalo, da oni ne očekuju da to radite za njih, itd. Najbolja rečenica da ne upadnete u klopku je: ,, Imam povjerenja u tebe da ćeš moći sam to da uradiš.“

Nesklad između priče i ponašanja

Manipulator ne rješava stvari direktno. Obično vam radi iza leđa i instruira druge da vam kažu ono što sami ne bi rekli. Govorit će vam ono što želite da čujete a zatim raditi stvari koji će obstruirati, po sistemu ,,jedno priča drugo radi“. Ako ga prozovete za takvo ponašanje najvjerovatnije ćete čuti da ne može sve da stane zato što je vama sada potrebna pažnja ili mir iako vas je pre toga saslušao i empatirao sa vama.

Uvijek je u centru pažnje čak i kada ste objektivno vi ugroženi

Bez obzira koliko vam je loše, osoba koja je manipulativna će pokazati da je njoj sto puta gore nego vama. Teško ćete poslje nekog veremena osjetiti emocionalnu povezanost sa manipulatorom jer on konverzaciju stalno vraća na sebe. Ako ga prozovete za neko ponašanje on će okrenuti situaciju i napraviti da ste vi zapravo krivac u svemu tome. Iako znate da to nije točno morate uložiti veliki napore da to i dokažete. Ne zamarajte se, vjerujte sebi, okrenite se i izađite.

Kada su bjesni ili tužni, oni će angažirati sve oko sebe kako bi im doprinjeli da se bolje osjećaju a i kako bi upali u uloge spasitelja i rješavali sve što mogu kako bi ih oraspoložili. Ako ostanete u kontaktu sa ovakvim ljudima, zaboravit ćete da imate vlastite brige i mislit ćete da nemate pravo da ih imate i da su male u odnosu na njihove.

Ne poštuju dogovore, obećanja i slično. Odgovornost prema drugima ne postoji

Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašnje, sve je u tome da drugi treba da čine njima. Njihov prepoznatljiv način da vas kupe je djeljenje intimnih informacija i povjeravanje. To će učiniti da pomislite da je to senzinitvna, emocionalno otvorena osoba, i vjerovatno ranjiva. Međutim njihove emocionalnosti i ranjivosti jednostavno NEMA iako će uvijek izgledati da su u problemu i krizi i od vas se očekuje da se ,,bacate u bunar“ za njih.

Emocionalna manipulacija je način ponašanja koji se javlja kod određenih poremećaja ličnosti (granični, narcistični, antisocijalni, histrionični) pa je često možemo staviti u kontekst nekog šireg psihološkog problema. Ovo ponašanje je gotovo nemoguće izmeniti jer donosi korist osobi koja ga primjenjuje. Nije mnogo ni korisno ukazivati manipulatorima na njihove postupke i neispravnost, jer ih to svakako neće natjerati da ih promjene, ne žele time da se zamaruju, nemaju motiv jer nije im ni bitno da udovolje vama nego sebi. Kada vi ne budete radili ono što oni žele, lako će naći nekog drugog.

mr. Sanja Marjanović, dipl.psiholog, Izvor:  www.vaspsiholog.com/

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0