Iz najstarije sarajevske slastičarnice i “Reisove” bajramske baklave Iz najstarije sarajevske slastičarnice i “Reisove” bajramske baklave
Na ćošku ulica Sutjeska i Koševo (bivša Kralja Tomislava) nalazi se slastičarnica “Bajramović”, koja je najstarija u Sarajevu. Svoje početke su imali prvo u... Iz najstarije sarajevske slastičarnice i “Reisove” bajramske baklave

Na ćošku ulica Sutjeska i Koševo (bivša Kralja Tomislava) nalazi se slastičarnica “Bajramović”, koja je najstarija u Sarajevu.

Svoje početke su imali prvo u ulici Jezero (Kate Govorušić) gdje je ova slastičarnica radila od 1928. do 1948. godine. Na sadašnjoj lokaciji nalazi se od 1950. godine.

Osim dužine trajanja (85 godina postojanja) ovu slastičarnicu karakteriše i to da se u njoj mogu pojesti pravi domaći kolači, pa i baklave koje se ne prave od gotove jufke nego od domaće.

U predbajramsko jutro u slastičarnici je gužva, stižu svježe baklave, ružice… A stižu i mušterije.

Izeta Bajramović, vlasnica slastičarnice, govori o poteškoćama s kojima se susreće u poslu. Tako zbog služenja kafe u slastičarnici njena djelatnost nije priznata kao zanat već kao ugostiteljstvo. Iako je prostor opštinski sve popravke i adaptacije uradi vlastitim sredstvima. Ukoliko za jednu baklavu čija je cijena 1 KM nema račun kazna je 3.000 KM. A kirija za ovaj mali prostor iznosi više od 800 KM.

20130807135036

“Dolazio je ovdje gradonačelnik Barselone. Kad je čuo koliko dugo je radnja na jednom mjestu rekao je da bismo, da smo u njegovom gradu, dobili prostor kao poklon”, kaže Izeta Bajramović dodajući da je u nekim drugim gradovima dovoljno biti 30 godina na jednom mjestu i baviti se istom djelatnošću, pa da se od grada dobije poseban status.

Photo.aspx

Izeta Bajramović smatra da bi Opština Centar na čijoj teritoriji se nalazi više pažnje trebala posvetiti ovoj i sličnim djelatnostima poput zanata, a ne npr. “second handovima”.

Inače, iz ruku majstora koji radi za ovu slastičarnicu godinama su izlazile baklave i ostali kolači za razne gradske prijeme. Pa tako je i baklava koja se služila za prijeme u Rijasetu Islamske zajednice u BiH, što bi rekli “reisova bajramska baklava”, stizala upravo iz slastičarnice “Bajramović”.

Photo.aspxdasdasda

Ova slastičarnica ima svoj specifičan život. Ritam koji joj daju njeni većinom, dugogodišnji gosti, nerijetko ugledni građani Sarajeva raznih profila, interesovanja.

Najstariji gost koji dolazi je Mirza Gološ, koji je 1930. godište, a u ovom prostoru možete sresti i arhitektu Boru Spasojevića i mnoge druge.

sdasdas

U slastičarnici se nalazi i potjernica za Josipom Brozom Titom koju su izdale njemačke vlasti, a koju su vlasnici slastičarnice svojevremeno morali držati u svom objektu, pojasnila je vlasnica Izeta Bajramović.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0