Blagodati tople vode Blagodati tople vode
Topla voda Topla voda umara i slabi. Tople se banje uzimaju čistoće radi, a uvijek treba nakon vruće banje tijelo hladnom vodom oprati da... Blagodati tople vode

Topla voda

Topla voda umara i slabi. Tople se banje uzimaju čistoće radi, a uvijek treba nakon vruće banje tijelo hladnom vodom oprati da se osvježi. Vruća voda naglo odvodi krv te se rabi kada navali krv u glavu, nakon velikog uzrujavanja, zaduhe (astme) ili udara kapi, kao vruće banje za noge do koljena, ili za vruće obloge na stopala, listove, želudac i trbuh. Uporaba tople vode oslabit će znatno prvih 5-6 dana čovjeka, a nakon toga će ojačati. Pojača li se izlučivanje sluzi, mokraće, ili ako se po tijelu izaspe kakav osip ili ako nastupi proljev bez bola, ne treba se prepasti, to su prirodni znaci kojima se priroda služi da iz tijela odvoji loše sokove.
U slučaju da proljev nastupi s bolom, uzrok je nahlada, a u takvom slučaju treba na trbuh stavljati tople obloge, a na noge vruće cigle ili boce.

Topla polubanja

Topla polubanja jače djeluje na izlučivanje loših sokova iz tijela, a povoljno djeluje kod živčano rastrojenih osoba, kod grčeva u želucu i crijevima zbog nahlade ili pokvarenog želuca, grčeva zbog bubrežnog, žučnog ili mokraćnog kamenja ili pijeska, kod upale slijepog crijeva, nahlade donjeg tijela, reume ili gihta. Osobito povoljno djeluje ako se uzimaju s odvarom od trina, slame od zobi, omorike, preslice, ljupčaca i drugih trava (vidi odjel bilje).

Kod škrofula se osobito preporučuju tople polubanje s 1/2-1 kg soli. Nakon tople polubanje treba odmah u krevet leći i dobro se umotati. Nakon jednog sata preporučuje se tijelo za najdulje 10-12 sekundi octenom vodom oprati i ponovno, barem pola sata, u krevet leći i dobro se pokriti.

Odlomak iz knjige: “Narodno zdravlje”, Sadik Sadiković

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0