7 zanimljivih činjenica o sladoledu 7 zanimljivih činjenica o sladoledu
Uživanje u sladoledu je zaista praznik za sva čula. Međutim, ako ste mislili da o sladoledu znate sve – prevarili ste se. Evo nekoliko... 7 zanimljivih činjenica o sladoledu

Uživanje u sladoledu je zaista praznik za sva čula. Međutim, ako ste mislili da o sladoledu znate sve – prevarili ste se.

Evo nekoliko nevjerovatnih činjenica o omiljenoj ledenoj poslastici.

1. Keks kornet je napravljen 1904. godine i predstavljen na Svjetskom sajmu u Sent Luisu. Kada je prodavcu sladoleda nestalo papirnih činija, trgovac Adu Dumar mu je predložio da poslasticu posluži u umotanim vaflima, koji su se prodavali na obližnjem štandu.

2. Prvi poznat recept za sladoled je zapisan u knjigu recepata ledi En Fanšo 1665. godine i imao je ukus vodice cvijeta pomorandže, cvijet muskatnog oraščića i ambergrisa – specijalne materije koju izlučuju kitovi ulješure.

3. Sladoled od čokolade je napravljen mnogo prije sladoleda od vanile, a prvi put je zabilježen u knjizi “Lo scalco alla moderna” koja je objavljena u Italiji 1692. godine.

4. Sladoled od vanile je danas jedan od uobičajenih, ali nekada je bio veoma rijedak i egzotičan. Proizvodnja vanile za sladolede je usavršena tek sredinom 19. vijeka.

5. Profesionalni fotografi koji fotografišu hranu često koriste razne varijante krompir pirea da prikažu sladoled.

6. Jaka iznenadna glavobolja koja može da se javi kada jedemo sladoled, nastaje usljed naglog hlađenja nervnih završetaka na napcima, koji signaliziraju mozgu da tijelo gubi toplotu.

7. Profesionalni degustatori sladoleda ovu poslasticu probaju specijalnom zlatnom kašičicom koja im omogućava da osjete pravi ukus sladoleda.

Izvor: Buzzfeed

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0