10 Zapovijedi Za Odgajanje Samopouzdane Kćerke 10 Zapovijedi Za Odgajanje Samopouzdane Kćerke
Od ranih godina djevojčice se često susreću s tipičnim ženskim izazovima i stereotipima, a što su starije ti stereotipi sve više rastu. Od pritiska... 10 Zapovijedi Za Odgajanje Samopouzdane Kćerke

Od ranih godina djevojčice se često susreću s tipičnim ženskim izazovima i stereotipima, a što su starije ti stereotipi sve više rastu. Od pritiska da budu lijepe i ženstvene, do neupitne potrebe da izrastu u snažne i odgovorne žene. I upravo zato je američka novinarka Lizze Heiselt, odnedavno majka jedne djevojčice, sakupila savjete drugih majki o odgoju mladih dama. Izdvojili smo njih 10 koji će vam pomoći da vašu djevojčicu izvedete na pravi put, piše Zadovoljna.hr.

Iako ste za svoju kćerku odgovorni do kraja života, morate shvatiti da je ona ipak samostalna osoba

1. Volite svoje tijelo
Nezadovoljstvo izgledom možete očekivati već u prvim tinejdžerskim danima. Činjenica je da se stalno priča o celulitu i debljini, a osjećaj manje vrijednosti, srama i nedostatak samopouzdanja usko je vezan uz fizički izgled.

Bez obzira što je nekad samokritika opravdana, ne biste smjeli biti preoštri prema sebi. Zato, ne žalite se na svoj izgled pred svojom kćerkom. Njezino je tijelo poteklo od vašeg i ako ćete se stalno žaliti i govoriti da ne izgledate dobro, to će zasigurno ostaviti posljedice na njoj i poljuljati joj samopouzdanje.

“Ne žalite se na svoj izgled pred kćerkom. Njezino je tijelo poteklo od vašeg i ako ćete se stalno žaliti i govoriti da ne izgledate dobro, to će zasigurno ostaviti posljedice na njoj i poljuljati joj samopouzdanje.”

2. Ljepota je u ponašanju
Umjesto da ljepotu drugih ljudi mjerimo isključivo po vanjskom izgledu, dobro ju je povezati s time kako se netko ponaša. Djevojčice treba ohrabrivati da uoče tuđu pristojnost, brigu i poštovanje, te da su takve karakteristike povezane s time koliko je netko privlačan i popularan. Time ćete joj isto omogućiti da lakše prelazi preko vlastitih fizičkih nedostataka jer će osvjestiti da one nisu jedino što je definiraju.

3. Provođenje vremena s tatom
Statistike pokazuju da djevojčice koje nemaju dobar odnos s ocem kasnije razviju probleme u emocionalnom životu, a i prema nekim podacima imaju povećan broj neplaniranih trudnoća.

Očevi utječu na sliku kako se muškarci trebaju ponašati prema ženama, te već od najranije mladosti djeluju na emocionalnu stabilnost svoje kćerke. Kći odgovornog i predanog oca lako će otići iz problematičnih veza, te će imati jače samopouzdanje pred suprotnim spolom.

4. Podržite je u učenju novih saznanja
Inteligentne žene rijetko kad dolaze do izražaja, a ponekad ih se čak i ismijava u medijima. Da bi se ta slika promjenila, uvijek ohrabrujte svoju kćer u njenim interesima i osvjestite joj da ne mora birati između pameti i izgleda. Širite joj horizonte i podučite da se ne boji pokazati ili koristiti znanje koje ima. Podržite je u učenju novih stvari, bilo to kuhanje ili pomaganje tati prilikom popravljanja auta. Važno je da vjeruje u svoje sposobnosti i da se ne boji pokazati koliko je pametna.

5. Vježbanje je važna
Ne samo što fizička aktivnost pomaže da djevojčice ostaju zdrave i aktivne, ona ih ohrabruje da osvijeste svoja tijela i spoznaju što su sve sposobne s njima učiniti. Djevojčice koje imaju redovnu vježbu uče kontrolirati stres i samokontrolu. Ako je upišete na trening nekog grupnog sporta, razvit će i svijest o radu na zajedničkom cilju, te kako funkcionirati u timu.

“Djevojčice treba ohrabrivati da uoče tuđu pristojnost, brigu i poštovanje, te da su takve karakteristike povezane s time koliko je netko privlačan i popularan”

6. Pomaganje je važno
Ako vas dijete vidi kada pomažete nekome, ne samo da će razviti empatiju, već će razviti i prijeko potrebno razumijevanje da su sposobne mijenjati svijet oko sebe na bolje. Time će dobiti samopouzdanje, te će izrasti u odgovorne žene sa spoznajom da pomaganjem drugima i same dobivaju ispunjenje.

7. Isticanje individualnosti i vlastitog karaktera
Ponekad je teško biti sam protiv svih, no u životu postoje situacije kada se trebamo postaviti baš na taj način. Zato dobre majke rade na tome da im kćerke imaju individualnost i snagu karaktera.

Najnježnije fajterice koje uvijek pobjeđuju

Kasnije će im te vrline pomoći pri mnogim situacijama, od poslovnih do međuljudskih. Iako nije nimalo lako pratiti svoj put, vaše kćeri najviše će o tome naučiti kroz vaš primjer. Budite odgovorni i snažni, te pokazujte privrženost svojim idejama i zamislima, čak i kad ih nitko drugi ne dijeli.

8. Sagledavanje same sebe
Znamo da je vaša djevojčica centar vašeg svijeta, ali osvijestite joj da nije centar svakog svijeta. Naučite je da uz samopouzdanje ima i dozu poniznosti. Na taj način dobit će zdraviji pogled na svoje okruženje, te će stvoriti osjećaj da je dio cjeline. Tako će osnažiti svoj doprinos tom istom okruženju i razumjeti svoj potencijal u istom. Isto tako, shvatit će da nije sama na svijetu i da postoje drugi.

9. Hvalite sami sebe
Nikako nemojte raditi od sebe mučenicu pred svojom kćerkom, no nije ju loše tu i tamo podsjetiti koliko se brinete o njoj i što sve činite da bi joj bilo dobro. Dapače, hvalite se i oko stvari nevezanim za nju. Primjerice, pohvalite se kako ste marljivo radili na poslu i dobili promaknuće, jer će tako u vama naći uzor i podršku, a samim time će i sama dobiti samopouzdanje.

10. Neke stvari mora dokučiti sama
Iako ste odgovorni za nju do kraja života, morate shvatiti da je vaša kćer ipak samostalna osoba. Ne kontrolirajte sve što se događa u njezinom žvotu, ali ako ju naučite da sreća leži u tome kako se postaviti prema životu, shvatit će i sama koliko ste utjecali na njezine odluke. One moraju same naučiti u svom životu biti sretne, i pomoći same sebi u mnogim situacijama. A, vi ćete, naravno, uvijek biti uz njih.

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *