Životna filozofija se može saopćiti imidžom: Korzeti Selme Đulizarević-Karanović Životna filozofija se može saopćiti imidžom: Korzeti Selme Đulizarević-Karanović
Beogradska umjetnica Selma Đulizarević-Karanović predstavit će se 24. oktobra sarajevskoj publici izložbom korzeta koja će biti otvorena u Galeriji “Preporod”. U galerijskom prostoru bit... Životna filozofija se može saopćiti imidžom: Korzeti Selme Đulizarević-Karanović

Beogradska umjetnica Selma Đulizarević-Karanović predstavit će se 24. oktobra sarajevskoj publici izložbom korzeta koja će biti otvorena u Galeriji “Preporod”.

U galerijskom prostoru bit će izloženo 15-ak korzeta, ženskog odjevnog predmeta poznatog od davnina. Rađeni su od tekstila, koji je na pojedinim modelima ojačan čipkom, a negdje ljepilom za drvo čime se dobijaju šuplje i forme torza.

Selma Đulizarević-Karanović je u izjavi za Agenciju Fena istakla da su radovi koje će predstaviti sarajevskoj publici nastavak njenog interesovanja i istraživanja kojim se bavila na doktorskom umjetničkom projektu prikazanom u Beogradu 2010. godine.

– Tu sam ispitivala sve što je vezano za žensku toaletu, dizajnirajući haljine za četiri prijateljice. U daljem radu sam uzela korzet kao formu koja se ne mijenja i koja ostaje. Korzet asocira na ženski torzo, a smišljen je u onom istorijskom periodu kada je društvo nametalo ženi određene idealne tjelesne mjere. Ovaj odjevni predmet je vrlo star, poznat je bio još i na Kritu, a u zapadnoj Evropi je bio popularan u doba kraljice Viktorije – istaknula je autorica izložbe.

Izvor: FENA

 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0