7. festival fantastične književnosti 7. festival fantastične književnosti
Sedmi festival fantastične književnosti Tragovima bosanskog kraljevstva održan je proteklog vikenda u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk u Zenici. Sam festival bio je obogaćen prezentacijom srednjevjekovne... 7. festival fantastične književnosti

Sedmi festival fantastične književnosti Tragovima bosanskog kraljevstva održan je proteklog vikenda u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk u Zenici.

Sam festival bio je obogaćen prezentacijom srednjevjekovne muzike i kuhinje, te srednjevjekovniom trgovištem. Čast da otvori Festival pripala je načelniku Općine Zenica Husejinu Smajiloviću i gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari.

U okviru bogatog programa predstavljena je godišnja zbirka priča “Suze za Velosa” i mitoantologija “Slavin poj”, koncert je održao ansambl Fugato, a slikarijama čija je glavna tema bio Vranduk, bavili su se klinci predvođeni Muhamedom Begićem.

Glavna zvijezda i gošća Festivala bila je najbolje srbijanska spisateljica Tamara Lujak, sa knjigom “Vilina planina”, a uz nju su se predstavili i pisci iz Istre (Hrvatska) i Beograda (Srbija).

– Na repertoaru srednjevjekovne kuhinje, od 12. do 18. stoljeća, našli su se neazobilazni ćevapi, burek, bosanski lonac, te teletina i jagnjetina po starom receptu. Upriličen je i streljački turnir, koliko da se osjeti dah srednjeg vijeka u potpunosti. Svojim prisustvom počastvovom nas je i ministar za kulturu Zeničko-dobojskog kantona Mirko Trifunović i stručno ocijenio kvalitete muzičke izvedbe ansambla Fugato i bosanskog lonca, rekao je za Oslobođenje Adnadin Jašarević direktor Muzeja grada Zenice.

Pogledaj foto galeriju

Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0