Zdravlje: Samo jedna narandža dnevno Zdravlje: Samo jedna narandža dnevno
Ah, ta skromna naranča. Jedna od najpopularnijih vrsta južnog voća je sveprisutna da veoma rijetko možemo čuti koliko je hranjiva i dobra. Često nas... Zdravlje: Samo jedna narandža dnevno

Ah, ta skromna naranča. Jedna od najpopularnijih vrsta južnog voća je sveprisutna da veoma rijetko možemo čuti koliko je hranjiva i dobra. Često nas zavode egzotične namirnice iz egzotičnih krajeva pa vrlo često zaboravimo koliko su dobre one vrste voća ili povrća koje su nam tik ispred nosa. U ovom slučaju: naranča.

Jedan od najboljih načina da započnete dan jest konzumiranje svježe cijeđenog soka od naranče. Zapravo, ukoliko volite voćne sokove, ovo je i odličan način da znate što zapravo pijete. Shodno tome, evo što samo jedna naranča dnevno može učiniti za vas.

Poboljšava imunološki sustav

Visok sadržaj vitamina C u narančama stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u organizmu, čime se poboljšava imunološki sustav.

Sprječava rak

Visok sadržaj vitamina C u narančama djeluje kao antioksidans, a one i druge vrste citrusa sadrže spoj koji se zove D-limonen za koje je ustanovljeno da učinkovito sprječava razvoj pojedinih vrsta raka, kao što su rak kože, dojke, pluća, debelog crijeva i usta . Još jedan adut kojeg naranče imaju, a kada je riječ o prevenciji raka, je i to što one sadrže velike količine kalija.

Snižava kolesterol

Jedan od najvažnijih flavonoida kojeg naranče sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava razinu lošeg kolesterola u organizmu.

Smanjuje upale

Naranča ima i antiupalna svojstva. Upravo ta svojstva pomažu u olakšavanju boli u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži prekrasan sjaj

Antioksidanti u naranči štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Otklanja konstipaciju

Naranče su pune hranjivih vlakana koji stimuliraju probavne sokove i otklanjaju konstipaciju.

Pomaže pravilan razvoj mozga

Naranče su dobar izvor folata i folne kiseline koji pomažu pravilan razvoj mozga. Dakle, ako ste u drugom stanju, bilo bi i više nego poželjno da svakodnevno jedete naranče.

Autor: minimagazin.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0