Završen restauracijski kamp na Plivskim jezerima Završen restauracijski kamp na Plivskim jezerima
U organizaciji Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) više od 50 učesnika i predavača iz Velike Britanije, Švedske, Crne... Završen restauracijski kamp na Plivskim jezerima
U organizaciji Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) više od 50 učesnika i predavača iz Velike Britanije, Švedske, Crne Gore, Grčke, BiH, Srbije, Rumunije, Albanije, Kosova i Hrvatske sudjelovalo je na 18. regionalnom restauracijskom kampu na Plivskim jezerima u Jajcu.
Tokom dvije sedmice trajanja kampa, od 12. do 25. jula 2014. godine, studenti arhitekture, arheologije i historije umjetnosti kroz teorijski i praktični dio kampa razvili su vještine restauracije i menadžmenta kulturnog naslijeđa.
Istaknuti stručnjaci iz Evrope i regije učesnicima održali su predavanja o kulturnom naslijeđu, konzervaciji, značaju upotrebe tradicionalnih materijala u obnovi objekata od kulturnog značaja, važnosti održavanja tih objekata nakon njihove restauracije i njihovom ekonomskom značaju.
U sklopu praktičnog dijela kampa učesnici su aktivno radili na obnovi mlinčića na Plivskim jezerima, koji su oštećeni u toku 2011. godine. Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH proglasila je 2009. godine Kompleks mlinova na Plivi kraj Jajca nacionalnim spomenikom BiH.
Učesnici su tokom dvije sedmice trajanja kampa posjetili i različite nacionalne spomenike na području Jajca, Zenice i Travnika.
Restauracijski kamp u Jajcu dio je šireg projekta ‘Zapadni Balkan – od historijske integracije do aktivnog savremenog učešća’, koji podržava Evropska unija. Ovaj kamp CHwB realizuje u saradnji sa organizacijom Co-Plan iz Albanije i Fondacijom za razvoj zajednice Mozaik iz BiH.
Obnovu mlinčića na Plivskim jezerima dijelom je sufinansirala Općina Jajce. Na dalje upravljanje i održavanje mlinčići će biti predati Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.
Od 2007. godine CHwB organizuje restauracijske kampove na području Albanije, Srbije, Kosova i BiH. U 17 dosadašnjih kampova učestvovalo je preko 500 osoba iz različitih dijelova Evrope, te su izvršene različite restauracijske intervencije na više od 65 objekata od historijskog značaja u regiji.
Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0