Zašto osobe koje nas najviše nerviraju predstavljaju putokaz koji treba pratiti? Zašto osobe koje nas najviše nerviraju predstavljaju putokaz koji treba pratiti?
Je li vam poznat osjećaj kada zbog neke nebitne osobe totalno skliznete s planiranog kolosjeka, ne pokažete se u svjetlu u kojem ste željeli,... Zašto osobe koje nas najviše nerviraju predstavljaju putokaz koji treba pratiti?

Je li vam poznat osjećaj kada zbog neke nebitne osobe totalno skliznete s planiranog kolosjeka, ne pokažete se u svjetlu u kojem ste željeli, prekinete potencijalno zabavnu večer s prijateljima, samo zato što vas je taj netko iznervirao do te mjere da zaboravite na sebe i svoje potrebe?

Postoji li u vašem životu osoba koju ne možete da podnesete, netko tko vam je, baš onako, nekako gadan? Osoba kakva vi nikada ne biste željeli biti. Netko tko vas toliko frustrira da vas često dovede u situaciju da pređete preko granica bontona i svojih lijepih manira, i saspete mu sve u lice?

Mogli ste se, na primjer, lijepo pohvaliti pred direktorom za svoja nova postignuća, kad se vaš šef ubacio sa svojom poznatom pričom o njegovoj nezamjenjivosti i zalaganjima za kolektiv. Vi gubite motivaciju da bilo što kažete, jer vam ide na živce to što vaš šef mora baš uvijek biti u centru pažnje i naročito se trudi da u svakoj prilici vama oduzme slavu. Onda pomislite: neka se hvali, vi niste „takvi“, dovoljno je što pošteno radite svoj posao, a direktor će valjda primjetiti i nadate se, nagraditi vaš trud.

Ili imate nove doživljaje koje želite podijeliti s bliskim prijateljima, ali u vaše društvo te večeri upada „padobranac“ koji mora biti glavni u svakoj priči i isisava svu pažnju i energiju vaših prijatelja. Vi se povlačite iz razgovora, nezadovoljni i s osjećajem inferiornosti jer ne znate pričati tako dinamično i zanimljivo, a svi vaši prijatelji su opčinjeni pričom ove osobe. Vidite da ih „padobranac“ zavodi, da ne govori potpunu istinu, i zato vam je još teže. Raskinkali ste ga u sebi, ali nećete to nikome reći.

Jedno je gledati vidom, a drugo vidjeti vid! Mika Antić

Sigurno ste već čuli za Jungov pojam sjene. I to da on označava naš unutarnji negativ. Sastoji se od potisnutih psihičkih osobina. Sve ono što je bilo zabranjeno iz odgojnih, moralnih ili drugih razloga, ono što nas je jako uplašilo kada smo bili mali ili ono što smo vezali za neku određenu osobu koja nam je nešto strašno loše napravila, isključili smo iz našeg života, potisnuli ili otcijepili.

Ako vam se dogodi da izgubite svjesnu kontrolu, bez očiglednog povoda, iziritirani samo postojanjem neke osobe u vašoj okolini, znači da ste prepoznali svoju sjenu u drugome. Pogrešni postupci, asocijalno ponašanje, egoizam, grubost, sve su to znači da ne djelujemo iz svjesnog ja.

Sjena inicira emotivni odgovor. Sve osobine koje je vaš Ego prepoznao u toj osobi on nije mogao podnijeti kao svoje i potisnuo ih je duboko, jer su rušile sliku o njemu. Sada se ta osoba pojavila da vas “namjerno” podsjeća na ono što i vi u stvari jeste.

Zato se ustremljujete na te osobe i vaš Ego, kao da “ ima vlasništvo” nad onim što je u podsvijesti, želi da “ukine” ove ljude. “Objekti gnušanja” jednostavno nemaju pravo postojati jer nisu dovoljno vrijedni.

Problem postaje veći ako ne osvještavamo svoju sjenu, jer kako rastemo mi, tako raste i naša sjena. Tako će nam nesvjesne i nekontrolirane reakcije na nju biti još neprimjerenije. Shvaćanje da mi, kao i drugi ljudi, imamo osobine naše sjene vodi ka samospoznaji. Samospoznaja vodi duhovnom rastu. Ako ignoriramo ili poričemo sjenu činimo loše svojoj psihi. Osvještavanje sjene, otkrivanje njenih osobina, kao i držanje svjesnim, odnosno integriranjem njenih sadržaja, omogućava cjelovitost čovkeka kome se teži.

Svjedoci smo pojave mnogih bestselera na temu samopomoći, raznih puta promjena, moći pozitivnog mišljenja, postizanja uspjeha u deset koraka, koji su prozvani bestselerima iz čisto marketinških razloga još i prije nego što su se pojavili u prodaji.

Vremenom, raširili su se među obrazovanom i manje obrazovanom publikom vrlo brzo, jer nude laka rješenja. Zamišljajte postitivne ishode, zamišljajte uspjeh, vizualizirajte sreću. Sve je to lijepo dok god “radi”. Dok ne “iskoči” neki osigurač. Vjerojatnoća da će “kuršlus” izbiti zbog vaše sjene, pod uvjetom da je neosvještena je 99%. Zato se potrudite osvijetliti tamne hodnike svoje podsvijesti kako ne bi sami sebi bili najveći kamen spoticanja. Tako će i svakodnevno koračanje biti znatno lakše.

Formulirat ćemo zato par pitanja koja vam mogu poslužiti kao samopomoć, ako se želite upustiti u ovu pustolovinu zvanu „ Upoznavanje svoje sjene“. Dakle, potrebno je da sebi postavite sljedeća pitanja:

  • Zašto me ova osoba toliko nervira? Koje su to osobine koje ona ima i koje me izuzetno iritiraju?
  • Što ona dopušta sebi? Da li joj ja zavidim na nečemu?
  • Kako se ponaša prema drugima, a kako prema sebi?
  • Koje osjećaje pokazuje, a koje skriva?
  • Imam li i ja slične osobine?
  • Jesam li nekada imala potrebu da se i ja tako ponašam?
  • Je li mi netko zabranio da to osjećam / ne osjećam?

Kada osvijestite svoju sjenu, ostaje vam da joj se približite. Ako vam je slaba tolerancija na takvu frustraciju, vi dozirajte u malim količinama susretanje s ovakvim osobama. Korak po korak, upoznavat ćete načine pomoću kojih te osobe zadovoljavaju svoje potrebe. Ako ste prihvatili da su to i vaše potrebe, učit ćete od svojih sjena kako da iste zadovoljite. Prigrlite svoju sjenu i bit ćete sretniji.

“Ne postaje se prosvijetljen zamišljanjem figura od svjetla, već pravljenjem tame svjesnom.”

Mirjana Kokerić, Life Coach, Izvor:  domacin.ba

anes.h

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0