Zašto je spavanje na boku najzdravije? Zašto je spavanje na boku najzdravije?
Iskrivljenost tijela tokom sna može da izazove stres i naprezanje kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice. Stručnjaci savjetuju da tokom izbora položaja... Zašto je spavanje na boku najzdravije?

Iskrivljenost tijela tokom sna može da izazove stres i naprezanje kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice.

Stručnjaci savjetuju da tokom izbora položaja treba imati na umu tri krivulje na tijelu – donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata, jer je cilj te prirodne krivulje održati i tokom sna.

Stručnjaci, takođe, navode da je spavanje na stomaku loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kičmenog stepenica.

Problem tog položaja je to što se u toj poziciji isuviše naprežu ligamenti i mišići oko kičme i stvara se pritisak na živce u rukama što može da izazove trnjenje tokom sljedećeg dana.

Osim toga, taj položaj nije preporučljiv jer težina tijela pritiska pluća što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja, a njime se ujedno nepotrebno pritiskaju grudi.

Kada se radi o spavanju na leđima, problem je u tome što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal pa ovaj položaj nije dobar naročito za osobe koje pate od apneje.

Takođe, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima disajnih organa, glaukomom ili pojedinim stomačnim oboljenjima mogu da imaju korist od tog položaja ako ležanje na leđima zamijene s polusedećim položajem i stavljajnjem jastuka ispod leđa.

Spavanje na boku stručnjaci smatraju najboljim položajem za spavanje, jer se on uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme.

Položaj se može poboljšati tako da bude udobniji i to postavljanjem jastuka izmedu koljena, jer će na taj način biti relaksirani i kukovi.

Za potporu glavi preporučuje se srednje visok jastuk, a može i vodeni jastuk koji se jednostavno prilagođava.

Ako osoba ima visok krvni pritisak, ljekari preporučuju da spava na lijevoj strani a, ako u bubregu ima kamen, trebalo bi na desnoj.

Izvor: Cafe.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0