Za šta je to sve dobra kahva :) Za šta je to sve dobra kahva :)
Ako se oslanjate na kahvu da biste progurali kroz dan ili ga započeli, možda vam nedostaje sna ili zdravih namirnica u prehrani jer kahva... Za šta je to sve dobra kahva :)

Ako se oslanjate na kahvu da biste progurali kroz dan ili ga započeli, možda vam nedostaje sna ili zdravih namirnica u prehrani jer kahva nije nadomjestak za zdravu prehranu, ali poput vina, tamne čokolade i kokica, uz svoje negativne strane, od kahve naše tijelo ima i neke koristi.

Najveća poznata korist proizašla je iz 13-godišnjeg istraživanja provedenog u SAD-u prema kojem osobe koje redovito piju kahvu smanjuju rizike prerane smrti za do 16 posto.

Iako ekscesivno pijenje kahve nije dobro, kao ni pretjerivanje ni u čemu drugom, ako nemate neko zdravstveno stanje zbog kojeg trebate isključiti kahvu ili neki od njenih sastojaka, šalica do dvije kahve dnevno ne bi vam trebale škoditi.

-1- Istraživanje provedeno 2002. otkrilo je kako osobe koje piju kahvu imaju za oko 25 posto manje rizike razvoja žučnog kamenca.

-2- Žene koje piju kahvu na svakodnevnoj bazi imaju za oko 20 posto manje rizike razvoja depresije, pokazalo je istraživanje iz 2011.

-3- Kahva vam može pomoći popraviti dugoročnu i kratkoročnu memoriju. Istraživanje iz 2005. pokazalo je kako dvije šoljice kahve dnevno imaju odličan utjecaj na pamćenje.

-4- Istraživanje iz januara ove godine kaže kako osobe koje piju kahvu imaju manje rizike razvoja dijabetesa tip 2.

-5-Prema studiji švedskih naučnika  kahva smanjuje rizike razvoja nekih vrsta raka među kojima raka grudi, prostate i jetre.

-6- Kahva potiče metabolizam pa vam može pomoći da održite zdravu težinu, pa čak olakšava i  gubitak kilograma.

-7- Ako kroz cijeli život pijete kahvu imate manje rizike razvoja senilnosti pokazala je studija iz 2000.

-8- Kahva pomaže vašem tijelu da se bori protiv slobodnih radikala.

-9- Kahva poboljšava fizičke sposobnosti pokazalo je istraživanje iz 2008. Osobe koje popiju kahvu prije sportskog događaja imaju veću izdržljivost.

-10 – Šolja kahve u kombinaciji s tjelovježbom pomaže zaštiti vas od sunca, te smanjiti oštećenja na koži nastala sunčanjem, a tim vas štiti i od raka kože, pokazalo je istraživanje iz 2008.

covermagazin.com

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0