“Vjera u radost gotovo je ista kao i sama radost.” “Vjera u radost gotovo je ista kao i sama radost.”
Nakon što smo se upoznali s pravim izvorom radosti, naučili kako doći do njega (ostvarivanjem životne misije/svrhe i usklađivanjem s prirodnim zakonima koji reguliraju... “Vjera u radost gotovo je ista kao i sama radost.”

Nakon što smo se upoznali s pravim izvorom radosti, naučili kako doći do njega (ostvarivanjem životne misije/svrhe i usklađivanjem s prirodnim zakonima koji reguliraju radost), vrijeme je da se posvetimo kultiviranju radosti koja nam je urođena uz pomoć drugih vrlina i vještina.

Prestani tretirati radost samo kao osjećaj koji je posljedica vanjskih okolnosti, već tretiraj radost kao stav prema životu i kao urođenu vrlinu, što znači kao uzrok tvojih životnih okolnosti. Za jačanje jedne vrline obično pomažu druge vrline, i radost nije iznimka. Za kultiviranje radosti u životu pomaže kultiviranje više drugih potpornih vrlina – mudrost, ljubav, vjera, entuzijazam, strast, optimizam, nada, fleksibilnost, smirenost, skromnost, odgovornost (za svoj život), zahvalnost, nevezanost, neovisnost, odmjerenost, umjerenost i još pokoja.

 • preuzeti odgovornost za svoj život – nitko nije dužan ni odgovoran za to da nam donosi radost u životu. Za to se treba svatko sam pobrinuti, što prije to bolje. Od malih nogu treba se razvijati osjećaj za odgovornost, kako prema sebi i svom životu tako i prema drugima i čitavoj zajednici. Kad preuzmeš odgovornost za svoju radost, a i za radost svoje zajednice, uvjerit ćeš se koliko je ona u “tvojim rukama”, a ne u tuđim niti u okolnostima;
 • kultivirati vrlinu zahvalnosti » jer bez zahvalnosti nema radosti. Tko nije zahvalan za sve ono što mu je omogućeno ne može nikako doprijeti do izvora prave radosti. Klikni na link zahvalnosti kako bi saznao/la sve što treba za kultiviranje ove ključne vrline;
 • “Vjera u radost gotovo je ista kao i sama radost.”
  W. Shakespeare

  Za očuvanje radosti potrebna je vjera – vjera u sebe i u prirodne zakone, u to da kad sijemo radost da ćemo je i žeti, u to da je polaritet prijeko potreban pa tako i “kišni dani” baš kao i sunčani. Lako je biti radostan u pozitivnim situacijama, ali je radost ona prava kad unatoč otegotnim okolnostima, imajući vjere i povjerenja u smisao tih okolnosti, i dalje kultiviramo osjećaj radosti. Ponekad nam se zbog ograničenosti našeg uma čini da nešto što “žanjemo” nema smisla, stoga nam tada treba snažna vjera da nam pomogne premostiti sumnje i poteškoće, pa će nas nagrada svakako sustići;

 • “Sloboda i radost ne postoje izvan tebe. Reci da su u tebi i u tebi su. Reci da su tvoje – i tvoje su.”
  Richard Bach

  Duhovna zrelost, a time i radost, ne dolazi sama od sebe. Često nam je potrebna neka nevolja da bismo se okrenuli duhovnosti i duhovno sazrijeli. Zato Viša Sila “dopušta” bolesti, razne katastrofe i ostale nepogodnosti, kako bi nas navela da se okrenemo pravim vrijednostima. Sve dok svoj život ne podredimo pravim vrijednostima, doživljavati ćemo potrebne neprilike, a njih trebamo dočekati s radošću jer u sebi nose pouku i/ili priliku. Prema tome, trebamo sijati radost kako bismo “ubirali” radost.
  Mnogi ljudi čine upravo suprotno, kad ih spopadne neka nevolja, neka tragedija – odriču se radosti. Mnogi čak krivo misle da je neprikladno radovati se u jeku neke nevolje. To je ograničeni pogled na život i svijet. Ne trebamo se radovati nevolji, već se trebamo radovati u nevolji! Uz razloge za tugu uvijek postoje i razlozi za radost, pa zašto radije odabrati tugu nego radost?! Pogotovo jer razloga za radost uvijek je više nego razloga za tugu. To što ne vidimo razloge za radost u nekoj situaciji leži na ograničenosti naše svijesti. Stoga nam je potrebna i osviještenost ili mudrost kako bismo mogli vidjeti van okvira tekuće situacije i vidjeti problematičnu situaciju u širem kontekstu. Radost bismo trebali kultivirati ne kao odraz neke situacije, već kao uzrok za bolje sljedeće situacije. Ne radujemo se samo zbog nečega, već se isto tako radujemo nečemu što je bilo i što ima doći.

 • Podijeljena radost je udvostručena radost.”
  Goethe

  Širi radost. Obraduj druge gdje god stigneš, jer najviše radosti imamo kad pružamo radost drugima. Ozarena lica, riječi zahvalnosti i pružena ljubav onih koje smo obradovali će biti izvor naše vlastite radosti. Svaki dan obraduj barem jednu osobu, a što više to bolje za tebe. Pruži radost, širi je na sve strane. U tom ti mogu pomoći vrline duhovitosti, velikodušnosti, suosjećanja, ljubavi i mnoge druge.

Za kultiviranje radosti u životu izrazito pomaže i korištenje raznih vještina pomoću kojih se um usredotočuje na pozitivno, stvarajući uvjete za radost. Tako imamo vještine kao što su:
afirmacije, vizualizacije i smijanje. Praktična kombinacija afirmacija i vizualizacije za ostvarivanje radosti je ponuđena niže u segmentu “Video prilozi”.

Osim kultiviranja potpornih vrlina i vještina za održavanje radosti u životu potrebno je uhvatiti se u koštac i s ponekim vlastitim “demonima” tj. manama i slabostima. Ne možemo se radovati ako padamo u napast negativnosti kao što su: mržnja, apatija, pesimizam, zabrinutost, očaj, strah, obeshrabrenost, ljutnja, tjeskoba, frustriranost, zavist, ljubomora, pohlepa, lakomost, osvetoljubivost, okrivljavanje, kritičnost, kritiziranje, jadikovanje, prigovaranje, ogovaranje, (samosa)žaljenje, krivnja, vezanost, ovisnost, agresivnost itd.

zivotnaskola.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0