Uspjeh bh. društva je 90 učenika – dobitnika nagrada na takmičenjima iz znanja Uspjeh bh. društva je 90 učenika – dobitnika nagrada na takmičenjima iz znanja
Devedeset učenika osnovnih i srednjih škola, koji su osvojili nagrade na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju danas je u Sarajevu na tradicionalnoj... Uspjeh bh. društva je 90 učenika – dobitnika nagrada na takmičenjima iz znanja

Devedeset učenika osnovnih i srednjih škola, koji su osvojili nagrade na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju danas je u Sarajevu na tradicionalnoj manifestaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke „Znanjem u budućnost” primilo diplome i novčane nagrade.

“Ovo je najmanje što Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke može učiniti da se oduži ovoj djeci koja ne samo da su ostvarila fantastične rezultate već su bili i najbolji ambasadori BiH na međunarodnim takmičenjima. To je uspjeh cjelokupnog društva”, kazao je Damir Mašić, federalnlni ministar obrazovanja i nauke.

Istakao je da su na manifestaciji „Znanjem u budućnost” također prisutna djeca i roditelji iz Konjević-Polja, kojima je, kaže, ovo prilika da se bar na trenutak otrgnu od svoje, nažalost, surove svakodnevnice.

Pojedinačne novčane nagrade, u ovisnosti od nivoa takmičenja i plasmana, kreću se od 200 do 2.500 KM.

Tokom proteklih šest godina, koliko se već održava manifestacija „Znanjem u budućnost”, navodi Mašić, pokazala se dominantnost određenih škola, čiji učenici svake godine donose odlične rezultate s takmičenja.

Među srednjim školama u Federaciji BiH po broju nagrađenih učenika prednjače Međunarodna srednja škola Sarajevo, Tursko-bosanski Sarajevo koledž, Druga gimnazija Sarajevo i Prva gimnazija Zenica, dok osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ i „Nafija Sarajlić“ iz Sarajeva imaju najviše nagrađenih učenika na takmičenjima iz znanja.

“Upravo to treba biti podstrek svima da u BiH bude što više takvih škola, odnosno djece koja će postizati dobre rezultate”, kazao je ministar Mašić.

Nagrađenih 39 učenika osnovnih škola i 51 srednjoškolac su dobitnici jedne od prve tri nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, biologije, njemačkog i engleskog jezika, muzičke i tehničke kulture te vjeronauke.

Učenik Adnan Ibrić je uspješni matematičar iz Gimnazije Lukavac, koji je osvojio prvo mjesto na Federalnom i Državnom takmičenju, te tri medalje na međunarodnim takmičenjima (bronzana na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, srebrena na Balkanskoj i srebrena na Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi).

“Velika mi je čast bila predstavljati svoju državu, BiH, na ovim takmičenjima”, kazao je Ibrić.

Također, tri učenika su nagrađeni za takmičenja iz dva predmeta, i to: Abdulah Jašarević, Tursko-bosanski Sarajevo koledž, za takmičenja iz fizike i matematike, te Azra Balić, iz fizike i informatike i Tarik Čorbo, iz fizike i engleskog jezika, oboje iz OŠ „Nafija Sarajlić” Sarajevo.

Ovom manifestacijom, kao i sličnim projektima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke želi afirmirati mlade i talentirane ljude koji svojim predanim radom i zalaganjem daju i ogroman doprinos promociji bosanskohercegovačkog znanja u cijelom svijetu.

 Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0