Uplovimo u svijet snova Uplovimo u svijet snova
Oni skloniji duhovnosti snove će predstaviti kao jedan od mogućih puteva u fenomen duše, oni skloniji znanosti povezat će ih s funkcijama mozga. Ipak,... Uplovimo u svijet snova

Oni skloniji duhovnosti snove će predstaviti kao jedan od mogućih puteva u fenomen duše, oni skloniji znanosti povezat će ih s funkcijama mozga. Ipak, i jedni i drugi složili bi se da je svijet snova poput nedovoljno istraženog mora kojim vrijedi zaplivati. Pa krenimo zajedno.

U snovima se manifestira sanjačevo nesvjesno jer su svijest i kontrola ega velikim dijelom blokirani.Snovi su poput događaja koje ne možemo kontrolirati i u kojima se osjećamo kao slučajni akteri drame. Oni probavljaju materijal koji tijekom budnog stanja nismo uspjeli do kraja emocionalno probaviti, događaje prema kojima se nismo jasno postavili. Mogu iznijeti i potisnuti zaboravljeni materijal iz ranog djetinjstva, neke dječje boli, strahove i prirodan su mehanizam koji rasterećuje napetost.

U snovima se mogu pronaći informacije o zdravstvenom stanju organizma. Zapisivanje snova i njihova analiza pomažu shvatiti zašto nešto sanjamo, ali i kako se suočiti i riješiti probleme koji potiču snove.

Postoje sadržaji i teme snova koji se često ponavljaju. To su, primjerice, padanje, utapanje, letenje. Strah od vode i visine razvili su se kao evolucijski mehanizam zaštite od moguće opasnosti. Kod ljudi koji ne osjećaju emocionalnu potporu, ili je nisu osjećali kao djeca, takvi će motivi u snovima biti češći. Što se tiče snova u kojima letimo,  kod djece ili tinejdžera to je uobičajeno i poželjno jer su oni odraz mladenačke ambicioznosti, poleta, mašte. Ipak, kad odrasli prečesto sanjaju da lete, to može upućivati na izbjegavanje odgovornosti i obveza te upozoravati kako je vrijeme da se spuste na zemlju.

Međutim, kako se postaviti prema snovima koji nam, primjerice, govore da će na putu koji planiramo nešto krenuti u loše. Tu se ustvari aktivira sposobnost razlikovanja traumatskih snova od prekognitivnih zahtijeva dugo bavljenje snovima. Snovi koji govore da će se nešto loše dogoditi najčešće su samo odraz naše stalne zabrinutosti. Međutim, kada nas ozbiljan glas u snu upozorava na nešto ili nas upućuje da nešto ne činimo, preporučujem da ga poslušamo.

Ma koliko to neobično zvučalo, unutar sna moguće se probuditi, osvijestiti i shvatiti: ovo je san. Sanjanje u kojem je čovjek svjestan da sanja naziva se lucidno sanjanje. Lucidno sanjanje omogućuje sanjaču stvaranje i preoblikovanje stvari, ljudi, situacija, pa i cijelih svjetova.

Lucidno sanjanje nije urođeni talent, nego vještina koju treba razvijati i jedan od načina rada sa snovima. Lucidni snovi zaista su nešto posebno i mnogi koji su ih imali smatraju ih jednim od najintenzivnijih životnih iskustava. To je nesumnjivo mjesto za štošta: treniranje visokorizičnih sportova, pjevanje pred milijun ljudi, suočavanje sa strahovima, upoznavanje zamišljenih bića. To je interesantan i izazovan korak prema dubljoj svjesnosti sebe.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0