U zdravom tijelu, zdrav duh – Jedna jabuka dnevno čuva vaše zdravlje U zdravom tijelu, zdrav duh – Jedna jabuka dnevno čuva vaše zdravlje
O njenom učinku smo dosta čuli, a i uvjerili se. Jabuke imaju cijeli niz svojstava koje ni jedno drugo voće nema, a njen blagotvorni... U zdravom tijelu, zdrav duh – Jedna jabuka dnevno čuva vaše zdravlje

O njenom učinku smo dosta čuli, a i uvjerili se. Jabuke imaju cijeli niz svojstava koje ni jedno drugo voće nema, a njen blagotvorni učinak je više puta znanstveno i dokazan. Sve što dobijete iz jabuke, možete dobiti pojedinačno i iz drugih voćki, ali zašto komplicirati kada imate sve u jednoj voćki. Jedna jabuka dnevno čuvat će vaše zdravlje. Kako, zašto?!

 

Srčane bolesti
Jabuke su pune flavonida, koje su odlični za prevenciju od obolijevanja kardiovaskularnih bolesti. Flavonidi su poznati i po svojim antioksidantskim svojstvima, pa možemo reći da jabuke čuvaju mladost.

Vitamin C
Jabuke sadrže vitamin C koji je važan za održavanje jakog imunološkog sistema. Nedostatak vitamina C uzrok je sporom oporavku, lakom nastajanju modrica i krvarenju desni.

Niskokaloričnost
Jabuka prosječne veličine ima između 70-100 kalorija. Kada vam se jedu slatkiši, jabuka može poslužiti kao odlična zamjena jer sadrži šećer, a unijet ćete 75% manje kalorija nego što bi unijeli da ste pojeli komad čokolade.

Oboljenja raka
Obratite pažnju na množinu. Svi znamo da se rak može pojaviti na raznim mjestima. Jedite jednu jabuku dnevno i spriječite to. Odbranit će vas od raka dojke, debelog crijeva i prostate.

Zubi i karijes
Umjesto pranja zuba navečer, možete pojesti i jabuku. Karijes je infekcija zuba koju uzrokuju bakterije. Sok iz jabuke ubija i do 80% tih bakterija.

Mozak
Ovo je nešto što mnogi ljudi ne znaju i što na jabuke baca sasvim drugačije svjetlo. Ova nevjerojatna voćka u sebi sadrži fitonutriente koji sprječavaju nastanak neuro-degenerativnih bolesti, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Holesterol
Jabuke sadrže fenole koji imaju dvostruki učinak na holesterol. Smanjuju loši holesterol, a u isto vrijeme povećavaju dobri.

Ukusne su
I ne samo to. Jabuka ima u raznim bojama i ukusima. Ako niste raspoloženi za zelenu jabuku, uzmite crvenua a ako vam ni ta ne odgovara, probajte sa žutom. U svakom slučaju, jabuke su voće koje bi uvijek trebali imati u kuću. Naravno, nemojte odustati od banana, naranči, kruški i sl. Uvijek je bolje pojesti neku voćku, nego čips ili čokladu.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0