U Sarajevu Će Biti Prikazana Najveća Stranica Stripa Na Svijetu U Sarajevu Će Biti Prikazana Najveća Stranica Stripa Na Svijetu
Na krovu sarajevske pijace Markale krajem maja bit će postavljen najveći strip na svijetu, platno 30 x 24 metra, na kojem će biti isprintana... U Sarajevu Će Biti Prikazana Najveća Stranica Stripa Na Svijetu

Na krovu sarajevske pijace Markale krajem maja bit će postavljen najveći strip na svijetu, platno 30 x 24 metra, na kojem će biti isprintana stranica iz stripa “Potraga za grobom Aleksandra Velikog”.

Strip su uradili francuski autor Gilles Kramer i bosanskohercegovački umjetnik Damir Nikšić.

Projekt organizira i finansira Francuski institut u Sarajevu uz pomoć i podršku strip izdavačke kuće Agarthi Comics iz Sarajeva i preduzeća ”Tržnice-pijace”.

Iz Agarthi Comicsa Feni su kazali da će to biti najveća tabla stripa na svijetu, a da je dosad najveća predstavljena 2009. godine u Briselu i bila je za deset metara kvadratnih manja od table koja će biti postavljena u Sarajevu.

Pogled na najveću tablu stripa bit će omogućen sa svih spratova, balkona, Francuskog instituta u Sarajevu.

Francuski institut će paralelno s postavljanjem table, u ljetnim mjesecima u Sarajevu organizirati još nekoliko stripovskih događaja, kao što su promocije i izložbe stripa.

– Projekt će prikazati Sarajevo u nešto drugačijem svjetlu, s jedne strane vratiti pozornost na Sarajevo u svijetu stripa, kao jedno od mjesta gdje su u prošlosti nastali neki od značajnijih stripova, a s druge, namjera je osvijestiti društvene strukture u BiH, posebno pedagoške zavode, resorna ministarstva na svim nivoima, pedagoge, nastavnike, bibliotekare, pa na kraju i roditelje, da je strip kultura nešto što ne pripada prošlosti. Ona je u prethodnih 20 godina doživjela procvat u Evropi i Zapadu uopće, a stripovi su sastavni dio odgoja djece, razvoja njihove mašte, stvaranja razlika između dobra i zla i u konačnici nešto što kod učenika koji tek kreću u školu razvija ljubav za čitanjem i knjigom – istakli su iz Agarthi Comicsa.

Dodali su da su školske učionice i biblioteke u Njemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj i drugim zemljama prepune stripova, strip albuma i grafičkih novela te da bi ta praksa trebala zaživjeti i u BiH.

(Fena)

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0