Tehnika pamćenja koju nikada nećete zaboraviti Tehnika pamćenja koju nikada nećete zaboraviti
Joshua Foer je ’jejlovac’, naučnik, pisac i zvanično i čovjek sa najboljom memorijom na američkom tlu. Prije dvije godine je zapanjio javnost svojom knjigom... Tehnika pamćenja koju nikada nećete zaboraviti

Joshua Foer je ’jejlovac’, naučnik, pisac i zvanično i čovjek sa najboljom memorijom na američkom tlu.

Prije dvije godine je zapanjio javnost svojom knjigom Moonwalking with Einstein: The Art of Science of Remembering Everything u kojoj se nije hvalisao svojim memorijskim moćima, već je pokazao i dokazao da dobro pamćenje nije urođena sposobnost. I te kako se uči.

Da je to tačno, dokaz je njegova pobjeda na državnom takmičenju u pamćenju – uspio je da za minut i 40 sekundi zapamti 52 karte u kategoriji ’brze karte’.

Šta će vam svakako biti od koristi, što biste mogli da naučite od Joshue Foera? Na primjer, treba da zapamtite spisak namirnica za kupovinu. Joshua to ovako radi bez olovke i papira ili mobilnog telefona:

Prvo zamisli kuću u kojoj je odrastao i za koju ga vežu uspomene. Zamisli sve njene prostorije i raspored. (Bitno je da to bude kuća koju dobro poznajete).

Zatim, stvara slike predmeta koje treba da zapamti (u ovom slučaju to su namirnice). Ključ je da zamišlja što neobičnije i uvrnutije slike, jer se lakše pamte one koje odskaču od običnog i prosjeka. Neka budu što smješnije, bizarne, pa čak i neprostojne.

Zatim, ove slike smješta u prostorije zamišljene kuće. Na primjer:

Zamišlja da ulazi na glavna vrata i ispred sebe ugleda kravu koja gori (što treba da ga podsjeti da kupi hamburgere).

Ide dalje kroz kuću i penje se stepenicama koje su klizave jer je po njima prolivena kravlja krv (treba da kupi i kečap).

Dalje, na vrhu stepenica ugleda ogromnu ljudsku zadnjicu (što će ga podsjetiti na zemičke za hamburgere).

Kada dođe trenutak kupovine, Joshua kreće u šetnju po kući i obilazi predmete koje je zamislio.

Ako ste čitajući ovakvu memorijsku mapu osetili gađenje i zgrozili ste se, to je odlično! Znači da je lako pamtljiva. Ako ovakvu tehniku redovno koristite, nećete imati nikakvih problema sa pamćenjem, a i glava će vam biti puna dinosaurusa, dvoglavih životinja, bizarnih detalja, možda krvi, a možda i seksualnih igračaka. Sve je dozvoljeno kako biste bolje pamtili, a i razvijaćete maštu koja je u odraslim godinama po malo zaboravljena.

Ovakva tehnika pamćenja nije naravno novost, ali je Joshua Foer uspio da je nadogradi i istakne značaj emotivnog vezivanja za određene slike i zato i savjetuje da se počne sa kućom za koju vas vezuju uspomene. Ovu tehniku možete koristiti za bilo šta što treba da zapamtite. Recimo, spremate izlaganje. Svaku temu koju želite da izložite mentalno sebi naslikajte na najneobičniji način i neće vam se desiti da nešto u svom govoru zaboravite. Ciceron, rimski državnik i govornik, je ovakve mentalne trikove koristio prije svakog govora, a bio je svjedok vremena prije nove ere. Da li su i njegove slike bile bizarne, morbidne ili erotične, ne zna se, ali je bio jedan od najvećih govornika koji je vladao mnogim korisnim tehnikama.

Izvor: Bizlife.rs

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0