Švedski Magazin “Turist” preporučuje posjetu Muzeju “Kulenović Collection” Švedski Magazin “Turist” preporučuje posjetu Muzeju “Kulenović Collection”
Švedski Magazin “Turist” je svoje zimsko izdanje posvetio promociji grada Karlskrona, najjužnijeg turističkog bisera Švedske, a rame uz rame s prekrasnom historijskom gradskom jezgrom... Švedski Magazin “Turist” preporučuje posjetu Muzeju “Kulenović Collection”

Švedski Magazin “Turist” je svoje zimsko izdanje posvetio promociji grada Karlskrona, najjužnijeg turističkog bisera Švedske, a rame uz rame s prekrasnom historijskom gradskom jezgrom iz 17. stoljeća, fantastičnom spa ponudom, kvalitetnom jazz i pozorišnom scenom, fokusirao se na eksponate Muzeja “Kulenović Collection”.

Kustos Muzeja “Kulenović Collection” Rizah Kulenović je u razgovoru s novinarkom magazina “Turist” Annom Dahlqvist podsjetio na značaj djela najvažnijih sjevernoevropskih umjetnika Rembranta i Bruegela te ruskog slikara Kandinskog.

news-2013-Decembar-kulenoviccollection_300117114
– Djela ovih umjetnika nisu samo namijenjena turistima, ona su obilježila historiju umjetnosti i na najkvalitetniji način i danas skreću pažnju historičara i poznavalaca umjetnosti – rekao je Kulenović.

Pojasnio je i značaj eksponata dekorativne umjetnosti azijskog, odnosno kineskog porijekla iz 12. stoljeća iz muzeja “Kulenović Collection” koji su po njemu i kustosima sličnih muzeja odlična dopuna umjetninama izloženim u muzeju antičkih eksponata Dalekog istoka u Štokholmu.

Muzej antičkih djela Dalekog istoka iz Štokholma zajedno s Berlinskim muzejom za azijsku kulturu predstavljaju najobuhvatnije muzeje ove vrste u Evropi s tradicijom dugom gotovo 90 godina.

Magazin “Turist” se odlučio da svojim čitaocima preporuči u Muzeju “Kulenović Collection” sliku Da Vincia „Jaslice“, ili „Nativity“.

– Slika starog majstora Da Vincia ne samo da je interesantna posjetiocima već je nedavno oko sebe okupila stručnjake historije umjetnosti i modernih tehnologija, historičare, poznavaoce djela Da Vincia od arhitekata do medicinara i astrologa koji su uz sve svoje znanje, iskustvo i umijeće i ovaj put zastali pred umjetnikom nad umjetnicima. Kao i slika Mona Lisa iz Louvrea i slika “Jaslice” potvrdila je genijalnost Da Vincia – rekao je kustos Kulenović.

Turisička zajednica grada Karlskrona radi svoje turističke promocije i povećanja prihoda od posjeta turista već nekoliko godina razvija sopstveni brend „Visit Karlskrona“. Ovogodišnji zimski praznici su u tursitičkom brendu Karlskrone u znaku Muzeja “Kulenović Collection”.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *