Što vaše tijelo radi dok spava? Što vaše tijelo radi dok spava?
Znanstvenicima su san i spavanje i dalje nedovoljno dobro istraženi. Iako su uspjeli san podijeliti u faze, ističu da im i dalje nije potpuno jasno... Što vaše tijelo radi dok spava?

Znanstvenicima su san i spavanje i dalje nedovoljno dobro istraženi. Iako su uspjeli san podijeliti u faze, ističu da im i dalje nije potpuno jasno što sve ljudsko tijelo radi dok zapravo spava.

Također, spavanje i san variraju od osobe do osobe pa čak i od noći do noći, stoga je ovo područje poprilično teško istražiti.

Prva faza

U prvoj fazi se vaše oči pomiču naprijed i nazad. Mišići se opuštaju, ali ponekad i trzaju. Ako se probudite iz ove faze, imat ćete osjećaj da uopće niste ni spavali.

Druga faza

U ovoj fazi provedete oko 50% spavanja. Tjelesna temperatura počinje padati, srce sporije kuca, a krvni tlak se snižava. To znači da srce i vaskularni sustav konačno zasluženo odmaraju.

Treća faza

U ovoj fazi je san najčvršći. U njoj provedete oko 20% spavanja. Tada vas je najteže probuditi, oslobađa se hormon rasta, počinjete pričati ili hodati.

REM faza

U REM fazi sanjate i u njoj provedete oko 20% spavanja. Oči se brzo pomiču naprijed i nazad, mišići postaju paralizirani kako bi spriječili da radite radnje koje sanjate, a mozak postaje jako aktivan, gotovo jednako aktivan kao dok ste budni.

CentarZdravlja.net

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0