Stalna podrška roditelja izgrađuje samopouzdanje u djetetu Stalna podrška roditelja izgrađuje samopouzdanje u djetetu
Mališani koja imaju samopouzdanja lakše podnose neuspjeh i ostvaruju svoje ciljeve. Da bi dijete imalo samopouzdanja, potrebna je stalna podrška roditelja, konstantan angažman u... Stalna podrška roditelja izgrađuje samopouzdanje u djetetu

Mališani koja imaju samopouzdanja lakše podnose neuspjeh i ostvaruju svoje ciljeve. Da bi dijete imalo samopouzdanja, potrebna je stalna podrška roditelja, konstantan angažman u stvaranju samopouzdanja i bezuslovna ljubav.

Da bi dijete stvorilo pozitivnu sliku o sebi, mora da se osjeća voljeno i prihvaćeno u svakom trenutku i u svakoj situaciji, a odgovornost i zadatak roditelja je da se dijete zaista tako i osjeća.

Važno je da uvijek obratite pažnju na pozitivno ponašanje svog djeteta, na njegov uspjeh, trud i napredak. Važno je da takvo ponašanje pohvalite i da date djetetu posebnu važnost, a ne da ih shvatate ‘zdravo za gotovo’.

Poželjno je često govoriti djetetu da je sjajno, da je super, da ga hrabrite i bodrite rečenicama: “Ti to možeš”, “Ti si hrabar/hrabra”, “Kako si dobar/dobra u tome”! Takve poruke djetetu pružaju osjećaj ljubavi i prihvatanja, grade njegovo samopouzdanje, ulivaju sigurnost i podstiču pozitivnu sliku o njemu.

Kada dijete vidi da njegov crtež pokazujete svojim prijateljima ili ga okačite na zid, nikada neće misliti da ne zna da crta. A ako mu nekad neko i kaže da ne zna crta, teško da će mu to poljuljati samopouzdanje toliko da prestane da se bavi crtanjem.

Kada dijete stekne povjerenje u “svoje ja” i u sopstvene posobnosti, niko mu nikada neće stati na putu do uspjeha!

Izvor: healthychildren.org/babycenter.com

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *