Šta je intuicija i kako je razviti? Šta je intuicija i kako je razviti?
Intuicija je doživljaj istine koji je iznad logičkog razumevanja i objašnjenja. Iako predstavlja funkciju naše svesti i dopire do nas putem uma, intuicija prevazilazi... Šta je intuicija i kako je razviti?

Intuicija je doživljaj istine koji je iznad logičkog razumevanja i objašnjenja. Iako predstavlja funkciju naše svesti i dopire do nas putem uma, intuicija prevazilazi nivoe svesnog i podsvesnog i dolazi iz daleko dubljih slojeva našeg bića. Predstavlja jedinstveni govor naše duše, koji nam omogućava da steknemo uvid i da bolje razumemo svet izvan logike analitičkog uma.

Za intuiciju je neophodna promena u svesnosti, dolazak u stanje jasnoće i otvorenog ispitivanja. Radi se o osećaju koji se doživljava kao božansko u nama. U pitanju je spoznaja koju osećamo u telu, u srcu i u duši.

Intuicija je jedan od najmoćnijih alata za samospoznaju i za otkrivanje sveta oko nas. Kada nam je omogućen pristup našoj urođenoj intuitivnoj sposobnosti, tada dobijamo pristup našoj istini, kao i istini drugih ljudi. Oslobođeni smo ograničenja ega i možemo se u potpunosti osloniti na našu intuiciju za dobijanje odgovora.

Intuicija nam govori i upućuje nas na važne informacije koje drugi ljudi nisu u stanju da primete,  a istovremeno se može desiti da se tim informacijama logička strana uma povremeno suprotstavlja. U našoj kulturi preovladava mišljenje da razumu treba dati prednost u procesu donošenja odluke. Uprkos tome, naš unutrašnji glas, osećaj u stomaku, ona intuitivna poruka probija sva naučena uverenja i nalazi način da komuniciria sa nama.

Intuicija se može pojaviti u momentu i prepoznaćete je kao osećaj da li je nešto za vas dobro ili ne. Intuicija je most između svesnog, opažljivog sveta i dubokih slojeva našeg bića, univerzalnog izvora znanja i rešenja.

Kako razviti intuiciju:

1. Verujte svom instinktu. Može biti izazovno ukazati poverenje nečemu što nema logičko objašnjenje, ali je upravo slušanje i pokretanje adekvatnih koraka na osnovu intuicije ono što je jača. Situacija koja sledi, pokazuje da je odluka bila ispravna osnažuju sigurnost u ovakvo donošenje odluka, a vi postajete osetljiviji da čujete-vidite-osetite poruke koje vam intuicija daje.

2. Postavite sebi pitanje i poslušajte prvi odgovor koji vam se javi. Ovo može biti u početku  malo složenije, jer je istovremeno pristno mnogo međusobno različitih misli. Odaberite onu misao, onaj odgovor koji se izdvaja od drugih po nečemu. Možda je glasniji, jasniji ili vam deluje kao glas nekog vama važnog, te ga zbog toga poslušajte. Budite otporni na misli koje će vas odvraćati od prvog intuitivnog odgovora i samo ga sledite, koliko god zastrašujuće delovalo.

3. Meditirajte. Oslobodite um od ponavljajućih misli i zabrinutosti. Dopustite mislima da se slobodno kreću, bez da se posebno zadržavate na njima. Budite nepristrasni posmatrač svega što se dešava. Oslobodite se potrebe da reagujete impulsivno i dozvolite stanju smirenosti da vas vodi.  

4. Slušajte osećaj u stomaku. Bez posebnog objašnjenja, osećaj da je nešto dobro za nas, doživljavamo kao prijatne leptiriće, dok izbor koji intuitivno procenjujemo da nije za naše dobro vrlo često osećamo kao nelagodnost i stezanje u istoj regiji. Registrujte osećaj i postupite prema njemu.

5. Obratite pažnju na znake. Ono što mislite o određenoj osobi, odluci, izboru koji treba da donesete, za to ćete pronalaziti „dokaze“. To može biti u knjigama koje čitate, vestima koje čujete, rečima pesme koja se pojavi ili kroz razgovor sa drugim ljudima. I u tom slučaju koristite svoje emocije kako biste se usmerili za dalji korak. Ako se osećate dobro sa tom idejom, nastavite, ako se ne osećate dobro, zastanite i preusmerite svoja razmišljanja.

6. Vežbajte desnu stranu mozga. Pronađite način da izrazite svoju kreativnost, prepustite se plesu, praktikujte vizualizaciju, isprobajte svakog dana nešto novo. Umesto svakodnevne rutine, odaberite novu aktivnost za svaki dan, iznenadite sebe novim mestima, novim ukusima, novim ljudima. Promenit put kojim se krećete svakog dana, odreagujte drugačije od onog što je za vas uobičajeno. Budite svesni sadašnjeg trenutka i birajte pozitivne reči.

Šta vam govori intuicija da uradite SADA, kako biste iskusili sreću?

Priredila: M. Psych. Biljana Bedričić

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0