Smanjite stres uz zdrave namirnice! Smanjite stres uz zdrave namirnice!
Zdrava prehrana ne samo da može pomoći u obnavljanju organizma od posljedica svakodnevnog stresa, nego određene vrste hrane pomažu u smanjenju proizvodnje hormona stresa.... Smanjite stres uz zdrave namirnice!

Zdrava prehrana ne samo da može pomoći u obnavljanju organizma od posljedica svakodnevnog stresa, nego određene vrste hrane pomažu u smanjenju proizvodnje hormona stresa.

današnje vrijeme nema osobe koja nije pod stresom. Razlika je samo u intenzitetu te načinu na koji se pojedina osoba nosi s njim. Zato se sve više govori o „stres menadžmentu“ koji bi trebao pomoći osobama u izbacivanju stresa iz organizma, te na taj način ublažiti ako ne već otkloniti njegove posljedice.

„Stres menadžment“ tako najčešće obuhvaća stjecanje samokontrole i odbijanje stresa od sebe, bavljenje sportom, opuštanje uz hobije i razne druge aktivnosti, dok se manje ogovori o hrani koja isto tako može pomoći u smanjenju stresa.

I dok je stres psihičke naravi, on utječe na fizičko zdravlje organizma, a način prehrane može biti jedan od načina na koji se ona može ublažiti.

Sigurno se pitate na koji način hrana može utjecati na smanjenje stresa? Odgovor i nije toliko kompliciran. Određena hrana povećava razinu hormona serotonina koji utječe na smirenje mozga. Druga hrana pak može utjecati na smanjenje razine kortizola i adrenalina, hormona čija se razina povećava s razinom stresa.

I naposljetku, zdrava prehrana ima utjecaj na zdravlje organizma, koje može biti narušeno stresom. Hrana može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, povećanju imuniteta, poboljšanju probave, a na koje može utjecati stres.

Kompleksni ugljikohidrati

Svi ugljikohidrati potiču povećanje serotonina, no za uravnoteženo doziranje serotonina potrebno je odabrati namirnice od složenih ugljikohidrata koji se probavljaju duže, te polako ulaze u organizam. Dakle, birajte prehrambene namirnice od cjelovitih žitarica, bilo da se radilo o kruhu, tjestenini, žitaricama za doručak i tako dalje. Namirnice od procesuiranih ugljikohidrata (bijeli kruh, peciva, obična tjestenina) imaju mnogo brži utjecaj, ali vrlo kratkotrajno djelovanje, te mogu uzrokovati povećanje tjelesne težine.

Naranče

Naranče su bogate vitaminom C, a istraživanja su pokazala da upravo taj vitamin pomaže u održavanju i obnavljanju imuniteta, koji može biti narušen zbog stresa. Vitamin C posebno utječe na spuštanje razina hormona kortizola, koji se pojačano luči za vrijeme stresnih situacija.

Špinat

Premalo magnezija u tijelu može biti okidač za glavobolje i malaksalost, koji su posljedice stresa. Špinat je bogat magnezijem i željezom koji mogu pomoći u općem stanju organizma i njegovom lakšem odupiranju stresu. Stavite ga u svoj jutarnji smoothie ili pak pojedite kao prilog za ručak ili večeru.

Riba

Svi znamo da su ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno losos i tuna, a te zdrave masnoće mogu pomoći u smanjenju  proizvodnje hormona stresa. S time se pak može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, depresije…

Crni čaj

Istraživanja su pokazala da osobe koje su tjedno pile do 6 šalica crnog čaja proizvodile manje količine kortizola za vrijeme stresnih situacija.

Pistacije i drugi orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi kao što su orasi, lješnjaci, bademi, indijski oraščići, a posebno pistacije bogate su zdravim masnoćama, a koje utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava, što može ublažiti posljedice izloženosti stresu.

Sirovo povrće

Sirovo hrskavo povrće može pomoći u smanjenju stresa. Narežite ga na komadiće i jedite umjesto grickalica. Smanjit ćete stres i u sebe unijeti mnogo zdravih hranjivih sastojaka.

Mlijeko

Dobrobiti čaše toplog mlijeka prije spavanja nisu mit. Kalcij smanjuje anksioznost i promjene raspoloženja uzrokovane stresom nakupljenim tijekom dana, a što će vam pomoći da lakše zaspete.

 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0