Slušajući sebe naučite živjeti bez stresa Slušajući sebe naučite živjeti bez stresa
Najprije duboko udahni i izdahni nekoliko puta. Duboko disanje izuzetno pomaže. Uzmi si pauzu, makni se od izvora stresa. Baš tako, ustani i otiđi negdje drugo,... Slušajući sebe naučite živjeti bez stresa

Najprije duboko udahni i izdahni nekoliko puta. Duboko disanje izuzetno pomaže.

Uzmi si pauzu, makni se od izvora stresa. Baš tako, ustani i otiđi negdje drugo, udalji se od akcije i rashladi se. Posao će i dalje biti tamo kada se vratiš, ali ga preopterećen um neće obaviti kako treba. Velika količina stvari koje treba učiniti neće biti riješena preopterećenim umom, zato omogući svome umu da predahne. Tek onda, kad ti je glava opet bistra, možeš se vratiti poslu s lakoćom. Nekad je dovoljno samo pet minuta da se osjećaš preporođenim/om. Otiđi u šetnju, u obližnji park – stvarni ili virtualni. Priroda je najbolji sedativ.

Nakon ove prve pomoći, probaj naći pravi uzrok stresa. Obično pravi uzrok stresa nije neki posao, ni ljudi, ni situacije, već je pravi uzrok naš stav prema svemu tome. S pravim stavom odnosimo se prema svemu opušteno, s lakoćom, ljubavlju i mirom. Često su naše predodžbe, očekivanja, brige i strahovi, koje povezujemo uz određene poslove, ljude i situacije, ono što nam donosi stres pa, ako želimo otkloniti stres iz svog života, trebamo otkloniti te napasti iz našeg uma. Često uzimamo mnoge stvari preozbiljno pa nas to opterećuje. Važno je uvijek imati jasnu viziju liste vrijednosti i prioriteta. Na prvom mjestu bi nam trebala biti ljubav, a sve ostalo je samo zanimacija. Dokle god radimo ono što volimo i činimo stvari iz ljubavi, stres nam neće smetati, već će to biti slatki stres.

Neke obveze koje ne volimo moramo ispuniti pa je najbolji način da nađemo novu perspektivu, novi kut gledanja i pronađemo nešto lijepo, dobro i korisno u tome, što možemo zavoljeti i crpiti motivaciju i snagu iz toga. Kad spoznamo višu svrhu u onome što obavljamo, lakše nam je to odraditi i ne predstavlja nam toliki stres. Viša svrha može biti ostvarenje nekog plemenitog cilja za dobrobit zajednice i/ili prilika za iskazivanje svoje ljubavi time što činimo nešto za korist drugih (ali i svoju).

Probaj neku od sljedećih metoda za uklanjanje stresa koji se pojavio:

Smij se naglas što je jače i duže moguće – to dopušta veći protok krvi k centru u mozgu koji je zadužen za zadovoljstvo. Također, ubrzava protok kisika u tijelu, smanjuje krvni tlak i snižava razine kortizola te time jača imunološki sustav kako bi se suprotstavio učinku stresa. Smij se s ili bez razloga – smijanje opušta i izlučuje hormone protiv stresa

Meditiraj nakratko. Sjedi na neko mirno mjesto, zatvori oči i ne razmišljaj ni o čemu, ako možeš. Ili barem razmišljaj o svom disanju – osvijesti svaki udah i izdah neko vrijeme. 

Koristi afirmacije ili autosugestije, to je prirodna praksa. Zatvori oči i ponovi nešto kao što je: Ja sam smiren(a), moj um je smiren.

Iskoristi svoju maštu – zamisli svoj idealni scenarij. Vizualiziraj sebe u nekoj idiličnoj situaciji. Zatim, osjećaj to. Zamisli ili gledaj umirujuće slike sa zelenim, tirkiznim ili svijetloplavim bojama.
Slupaj muziku komponiranu posebno za ublažavanje stresa ili neku drugu umirujuću melodiju.

Zapjevaj. Uvjeri se u moć glazbe za oslobađanje napetosti i stresa. Pjevaj gdje god i što god, glavno da se ugodno osjećaš. Uživaj u tome, prepusti se osjećajima ugode!

Učini nešto umirujuće. Pokušaj s aktivnostima kao što su pletenje, kukičanje, lončarstvo. Ne brini o tome jesi li dobar/ra u tome. Proces je taj koji je bitan i koristan. Mirno sjediti dok obavljamo repetitivne pokrete umirujuće je i stabilizirajuće za mnoge ljude. To vrijeme možeš iskoristiti za sređivanje svojih misli.

Igraj sa s djecom ili životinjama. Njih je lako naći u parku ako nemaš svoje. Stručnjaci kažu da vlasnici mezimaca duže žive i imaju manje simptoma stresa nego drugi.

Postavi akvarij s ribicama u ured ili na mjesto gdje često doživljavaš stres i s vremena na vrijeme ih promatraj. Vidjet ćeš kako će te to opustiti.

Tjelovježba je odlična za ublažavanje stresa – čak i hodanje može pomoći. Vozi bicikl kud god možeš; idi na posao ili u školu biciklom, umjesto javnim prijevozom ili automobilom.

Pronađi miris koji te opušta i u stresnim situacijama zapali uljnu lampicu ili aromatiziranu svijeću – recimo mirisi kao što su kamilica, lavanda, melisa, matičnjak ili tamjan. Idealno bi bilo uroniti u jednu takvu aromatiziranu kupku.

Gledaj zvijezde. Po mogućnosti, usred mračnog i mirnog područja sjedni udobno i promatraj nebo. Golemost nebeskog prostora je očaravajuća. U usporedbi s time, mnogi se problemi mogu učiniti malim.

Najbolji način za smanjenje stresa znati što je to što te stvarno opterećuje i zatim to izbjegavati ili se bolje pripremiti! Isto tako, pronađi svijetlu stranu u onome što ti se događa, usredotoči se na ono što je dobro u trenutnoj situaciji, i općenito u tvom životu, umjesto na ono što je loše. Stres nije nešto što ti se događa, to je ono što učiniš s onim što ti se događa.

 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0