Skadarlija – boemska četvrt u srcu Beograda Skadarlija – boemska četvrt u srcu Beograda
Najlepši boemski kvart smešten u srcu Beograda – Skadarlija, godinama unazad je najpopularnije mesto za okupljanje ekipa, ali i stranih turista koji su ljubitelji... Skadarlija – boemska četvrt u srcu Beograda

Najlepši boemski kvart smešten u srcu Beograda – Skadarlija, godinama unazad je najpopularnije mesto za okupljanje ekipa, ali i stranih turista koji su ljubitelji boemskog života, kafana i dobre stare tamburice. Smeštena u istoimenoj ulici koja je duga celih 400 metara i koja je dobila ime po albanskom gradu Skadru, Skadarlija je uspela da očuva prepoznatljivi stari izgled sa poznatim kafanama koje stoje na istom mestu više od 150 godina.

Istorijski zapisi svedoče da je tokom 19. i 20. veka Skadarlija bila glavno okupljalište glumaca koji su nakon završenih predstava u Narodnom pozorištu ovde dolazili da nešto prezalogaje, ali i da popiju po koju čašu vina. Uz nezaobilazne tamburaše koji su danas brend ove ulice, provodi su se često završavali u rane jutarnje sate.

Preuređenje najlepše ulice Beograda započeto je davne 1965. godine, kada je cilj bio vraćanje osobenosti ovom starom delu grada koji je počeo da liči na ostale ulice prestonice. Pa tako, prvo je uklonjen saobraćaj, podignuta je česma i vraćena stara kaldrma, a zatim su postavljeni fenjeri i kandelabri, a sve u cilju isticanja autentičnosti ove ulice.

Sedamdesetih godina Skadarlija se pobratimila sa boemskom četvrti iz Pariza Mon Mart, kada je povorka francuskih slikara defilovala ovom ulicom kada je i potpisana povelja o zajedničkoj saradnji.

Ukoliko ste prvi put u Beogradu i željni ste dobrog kafanskog provoda, u Skadarliji ćete naći sve na jednom mestu. Pa tako u kafani “Tri šešira” koja je najstarija u nizu objekata u ovoj ulici, i koja je otvorena davne 1864. godine, možete sedeti na mestima gde su nekada sedeli Đura Jakšić, Branislav Nušić i drugi.

Specijaliteti nacionalne kuhinje i veliki izbor domaćih rakija neće vam dati da izađete iz Skadarlije do ranih jutarnjih sati.

unnamed (11)

Nesuđena pekara koja je postala kafana i koja se ubraja takođe u jednu od najstarijih, je “Dva jelena”. Osnovana je davne 1832, a interesantno za ovu kafanu je to da je prvo bila pekara koju je vlasnik prodao, nakon čega je na istom mestu nastala kafana. U ovom vekovnom simbolu grada su se nekada okupljali glumci, slikari, pesnici ali i lovci. Ono što je posebno interesantno je priča kako je ova kafana dobila ime. Naime, tokom jednog lova nepoznati lovac je ulovio bogat plen, dva jelena, koje je ostavio ispred ove kafane. Fasciniran ulovom, gazda ove najstarije kafane odlučio je da ovo mesto dobije ime upravo po bogatom plenu – Dva jelena. Ovu kafanu su proslavili Laza Kostić, Đura Jakšić, Milovan Glišić i drugi.

Ukoliko odlučite da ovom starom ulicom prođete tokom dana, ne možete da ne primetite belu prizemnu kuću Đure Jakšića ispred koje se nalazi i prepoznatljiva statua ovog pesnika koje je omiljeno mesto za fotografisanje turista.

Danas, njegova kuća se koristi kao izložbeni prostor u kojem se održavaju književne večere ali i koncerti i izložbe.“ Ako je Beograd raskrsnica svetskih puteva Skadarlija je njegova duša” pisao je Kosta Dimitrijević o ovom boemskom srcu prestonice.

Ono što je malo poznato o Skadarliji su dva prelomna trenutka koja su odredila njen nastanak: prvi je podizanje Narodnog pozorišta, a drugi rušenje boemsko-umetničke kafane “Dardaneli” koja se nalazila na Trgu republike.

Kada je 1869. godine bilo sagrađeno Narodno pozorište, mnogi glumci su iznajmili sobe u Skadarliji što je dosta uticalo na dalji razvitak ove ulice koja je od tada važila za boemsko mesto u kojem živi ali se i okuplja intelektualna scena Srbije. Drugi prelomni trenutak, rušenje kafane Dardaneli 1901. godine, premestilo je sve glumce, pisce, pesnike i slikare u Skadarsku ulicu čiji je boemski duh tek počeo da cveta.

Čuveni epigram tvorca Orfeuma Brane Cvetkovića: “Noću kad je jedan sat, Skadarlijom lomiš vrat” zvuči kao da je posvećen devojkama koje izlaze u Skadarliju, ali koje isto tako nose štikle koje priznaćete za kaldrmu u ovoj ulici nisu baš najbolji izbor. No, ne dajte da vas to ometa, ukoliko se desi da sa prijateljima iz provincije ostanete do kasno u ovom boemskom raju, nedaleko odavde postoji i apartmanski smeštaj koji čak možete iznajmiti na dan i odmoriti se od lude noći koja je iza vas!

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0