Šehabović: Produkcija u Muzeju prevazišla planirano Šehabović: Produkcija u Muzeju prevazišla planirano
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u ovoj je godini, u kojoj je proslavio 55. godišnjicu, i pored loših uvjeta za rad... Šehabović: Produkcija u Muzeju prevazišla planirano

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u ovoj je godini, u kojoj je proslavio 55. godišnjicu, i pored loših uvjeta za rad produkcijski prevazišao zacrtane planove.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović u razgovoru za Fenu, rezimirajući ovogodišnje aktivnosti, ističe da je renovirana Galerija “Mak”, pokrenuta web stranica, te proširena stalna muzejska postavka i obogaćena dvojezičkim audiovodičem, po čemu je ova muzejska institucija među prvima u Bosni i Hercegovini.

– Vrijedno radimo na digitalizaciji, a među prvim proizvodima koji su u ediciji “dokumentarna građa” već izrađeni i dostupni javnosti je rukopis romana “Na Drini ćuprija” Ive Andrića. Sretnu okolnost da je u ovoj godini pedeset i peta godišnjica Nobelove nagrade Ivi Andriću iskoristili smo da bismo u saradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške u BiH ostvarili sveobuhvatan projekt koji podrazumijeva i ulaganje u infrastrukturu Muzeja i u budući razvoj – ističe ona.

Krajem godine, zahvaljujući spomenutom ulaganju, Muzej je dobio i jedinstvenu priliku koju im je pružila Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH da na posudbu dobije izuzetno vrijedan eksponat – radni sto Ive Andrića, koji se nalazi u Berlinu.

Od autorskih izložbi Muzeja realizovane su “Ahmet nam priča” Đane Kukić posvećena Ahmetu Hromadžiću, “Mostovi” Nedima Mušovića o Ivi Andriću koja je producirana u okviru obilježavanja 55. godišnjice Muzeja, “Poljska u bh. teatarskom srcu” Amine Abdičević rađena u saradnji s Ambasadom Republike Poljske u BiH, “Jedan dan u mojoj kasabi” povodom 100 godina od rođenja Zije Dizdarevića autorice Tamare Sarajlić- Slavnić rađena u saradnji sa susretima “Zija Dizdarević”, “Poezija i muzej Razije Handžić” Zlatana Delića u saradnji sa SOC-om i TPO fondacijom, “Ratni dnevnici – svjedočenja životu” u saradnji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa “Tunel D-B” autorice Šejle Šehabović.

Muzej je gostovao i na manifestacijama “Mostarsko ljeto” i “Slovo Gorčina”, “Susreti Zija Dizdarević” te na međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici. Među najljepšim događajima u Muzeju ove godine Šehabović izdvaja Noć muzeja, u kojoj je nemjerljiv doprinos dalo udruženje “Bell Arte”.

Kaže da je saradnja sa SARTR-om iznjedrila posjećene predstave i performanse koji se za ljetnih mjeseci realiziraju u muzejskoj bašti.

– Nabrojano, vjerujem, ne izgleda kao godina u životu Muzeja koji je bez državnog staranja. Do kraja godine čeka nas još jedno izdanje muzejskog časopisa “Baština”. Naši posjetitelji i saradnici, te brojni volonteri koji nam nude pomoć dobro znaju koliko je truda uloženo u naša ostvarenja. Činjenica da i u sljedeću godinu, ipak, ulazimo ne znajući ni kako ćemo se finansirati niti da li ćemo uopće opstati puno govori o odnosu ogromnog broja ljudi kojima Muzej treba i malog broja onih koji o tome odlučuju – zaključila je u razgovoru za Fenu direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović.

Izvor: Fena.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0