Savladajte tehnike šarma Savladajte tehnike šarma
Želite da ostavite utisak na sastanku ili da oduševite mamu svog dečka? Uz Cosmo vodič uključite svoj magnet za ljude… Ono što ljude privlači... Savladajte tehnike šarma

Želite da ostavite utisak na sastanku ili da oduševite mamu svog dečka? Uz Cosmo vodič uključite svoj magnet za ljude…

Ono što ljude privlači nekoj osobi jeste osjećaj zadovoljstva koji se budi kada su njenoj blizini. Harizmatičnost ne mora nužno da bude nešto sa čime se neko rodi, već može biti produkt niza uvježbanih tehnika. Ako se oduvijek divite ljudima koji za samo tri sprata uspiju da zavedu sve te osobe u liftu ili koji uvijek dobiju popust na kafu u vašem omiljenom kafiću – vrijeme je da oslobodite svoj šarm. Da biste uspjeli u tome, morate da postanete svjesni svoje gestikulacije koja je obično sputana nervozom ili strahom od toga kako nas drugi vide. Prepreke mogu biti prevaziđene jednim osmjehom, određenom mimikom i riječima, pravim pogledom i dodirom.

Vještina imitacije

Psiholozi su došli do zaključaka da mi podsvjesno osjećamo povezanost sa ljudima koji su nam slični. Zbog toga na snagu stupa igra ogledala u kojoj je potrebno da oponašate pokrete druge osobe, izraze lica i način govora – ali tako da oni to ne primjete. Dakle, ne biste smjeli da preterate jer bi vas tada neko vjerovatno pitao: „U čemu je tvoj problem?“ Imitacija mora da bude spontana, prirodna, nenametljiva i tačna. I zapamtite, što više zajedničkih crta, to je veća povezanost.

Posmatrajte

Neobavezno posmatrajte način na koji vaši prijatelji sjede, stoje, pričaju, smijju se i gestikuliraju. Vježbajte prvo da oponašate njih.

Budite suptilni

Između njihovog pokreta i vašeg oponašanja potrebno je da prođe minimum nekoliko sekundi kako bi ova tehnika bila uspešna. Ne morate da imitirate svaki njihov pokret. Položaj tela, ruku, naginjanje je sasvim dovoljno.

Završnica

Znate li kada je igra ogledala uspela? Onda kada vaš sagovornik počne da nesvesno imitira vaše pokrete. To ćete ispitati ako promenite visinu glasa – sačekajte da vidite da li će vaš sagovornik uraditi to isto.

Vještina započinjanja razgovora

Ćaskanje sa nekom osobom znak je da želite da je upoznate. Nervoza je glavni krivac sputavanja, a prijaće doza hrabrosti. Prilikom ove tehnike najvažnije je da održite stav da ste opušteni. Svaki usiljeni gest vas može odvratiti sa pravog puta. I ovo ne znači da bi trebalo da razgovarate sa svakim strancem, već da umete da se snađete kada se zadesite u društvu u kojem poznajete jednu osobu – onu koja je otišla po piće na koncertu. Druga osoba trebalo bi da se oseti prijatno, i pravi šarmer će se uvek u razgovor uključiti sam, bez čekanja da ga neko nešto pita.

Tajming

Budite brzi. Ne čekajte duže od nekoliko sekundi. Sve preko toga napraviće neprijatnu tišinu. Postavite pitanje tako da je sasvim normalno što tu stojite sa potpunim neznancem.

Prava pitanja

Pitanje može biti bilo kakvo. Zaista ne morate da pomenete politiku ili neku drugu temu koja ni vas ne zanima nešto preterano. Kao kada trakicama skidate nausnice – brzo, bezbolno i efektno. Budite otvoreni. Postavljajte pitanja sa sa „Kako?“, „Ko?“ i „Šta?“, umesto „Da li?“, „Možete li?“, „Imate li?“. Ne postavljajte ona na koja vaš sagovornik može da odgovori sa da ili ne. Pričajte o sebi. Što više otkrijete, ohrabrićete i svog sagovornika da učini isto. Ako ste zatvoreni, ne možete da očekujete da će taj neko biti raspoložen. Slušajte sagovornika. Ako mu ne dozvolite da išta kaže, pomisliće da ste velika pričalica i samo će se skloniti od vas prvom prilikom.

Upamtite ime

Osobu oslovljavajte imenom jer tako pokazujete interesovanje. Idealna situacija bila bi da novu osobu predstavite starom poznaniku punim imenom. Imponovaće joj.

Stav

Nikako ne bi trebalo da stojite direktno naspram osobe sa kojom prvi put razgovarate. Pozicionirajte se blago u stranu i svoja stopala usmerite ka spolja, budite u položaju u kojem delujete tako da biste svakog trenutka mogli da produžite dalje. Ovo je odlična tehnika za umanjivanje tenzije.

Vještina korišćenja sopstvenih resura

Ovo je nešto što potpuno zavisi od vas. Pogled, govor tela, pravi ton glasa – sve se može podesiti i izvežbati sa prijateljima ili ispred ogledala. Ako prave tehnike budete često koristili u javnosti, navići ćete se potpuno i ovo će vam postati deo svakodnevice.

Tijelo

Proverite da su vam ruke otvorene, a ne prekrštene. Opustite noge, nemojte ih stezati u čvor. Ne prekrivajte usta rukom. Ne vrpoljite se. Ne treskajte nogom.

Pogled

Bez obzira na to šta pričate – ako svog sagovornika gledate pravo u oči to znači da posedujete određenu dozu kontrole u toj situaciji, a vašem sagovorniku to može i poslati poruku da ste dovoljno zainteresovani za njega. Interesantno je i da kada intenzivno gledate u nekoga, to može da ubrza njegov puls i da podstakne lučenje hormona feniltilamina (PEA) u njegovom organizmu. PEA je hormon koji izaziva fenomen ljubav na prvi pogled. Naš mozak je do te mere predodređen da voli kontakt oči-u-oči da može da se desi da osetimo „tugu zbog razdvajanja“, ako se udalji od nas neko sa kim smo se duže vreme gledali u oči. Na podsvesnom nivou, moć kontakta pogledom je ogromna. Moguće je čak i smejati se očima. Naučnici su otkrili više od pedeset vrsta osmeha očima, a istraživanja pokazuju da je najiskreniji osmeh po francuskom nurologu Dušenu – onaj osmeh koji bukvalno „udara“ u oči. Kada je osmeh od srca, tada se zaista smeju i oči, ako je iz kurtoazije, onda oči nisu angažovane.

Ton

Vaš glas trebalo bi da bude nežan i miran, uvek direktan. Artikulišite reči i jasno projektujte svoj glas. Vežbajte da dajete komplimente u diktafon i proverite da li vaš glas zvuči iskreno.

Veština dodirivanja

Ne, nikako ne znači da bi trebalo da ispipkate sagovornika. Ali, uz pomoć dodira zaista možete da produbite prijateljstvo ili da ostavite sjajan prvi utisak. Što smo emotivno bliže nekoj osobi, više je dodirujemo i na taj način joj pokazujemo da nam se dopada. Dodir je znak poverenja. Rukovanje prilikom upoznavanja zapravo simbolizuje inicijalno uspostavljanje povezanosti. Trudite se da vaš stisak bude jak i odlučan. Ipak, ne želite da neko pogrešno protumači vaše dodire pa probajte sa kratkotrajnim – trenutni dodir nadlaktice ili ramena je sasvim dovoljan gest.

Spontanost

Ako se slažete povodom nečega, na primer oboje volite da gledate istu seriju, dodirnite osobu po ruci kako biste naglasili ovu emociju. Ruka neka se zadrži tek nekoliko sekundi.

Preusmjeravanje

Nikako ne bi trebalo da preterujete. Zagrljaj i intenzivan pogled mogao bi da deluje čudno. Sagovornika možete da zagrlite kao deo razgovora kako biste mu skrenuli pažnju na nešto što u tom trenutku gledate.

Granice

Ako se neko drži na većem odstojanju, nije toliko otvoren za dodir i na njemu ne bi trebalo da primenite ovu tehniku. Efektan dodir znači da preuzimate lidersku ulogu i da niste nervozni zbog prisutnosti druge osobe. Ako sagovornik uzvrati na sličan način, onda znate da ste uspeli.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0