Savjeti stručnjaka: Koliko dugo drijemati da nahranite mozak Savjeti stručnjaka: Koliko dugo drijemati da nahranite mozak
Drijemanje je osvježenje za vaš mozak. No, drijemanje može biti i umjetnost isto kao i nauka, piše Wall Street Journal. Stručnjaci za san nude... Savjeti stručnjaka: Koliko dugo drijemati da nahranite mozak

Drijemanje je osvježenje za vaš mozak. No, drijemanje može biti i umjetnost isto kao i nauka, piše Wall Street Journal.

Stručnjaci za san nude savjete za planiranje savršenog sna, gdje preporučuju koliko dugo i kada drijemati. Naučnici koji su se bavili ovim pitanjem ističu da vam 10 do 20 minuta drijemanja zadaje najbolji “energetski udarac”. Ali, u zavisnosti od toga šta želite postići njome, dužina drijemanja varira.

Za brzu dozu svježine preporučuje se 10 do 20 minuta drijemanja, koja vam vraća snagu da se vratite radnim obavezama i izgurate dan do kraja.

Za kognitivnu funkciju mozga, 60 minuta je sasvim dovoljno. Ovo drijemanje pomaže boljoj memoriji činjenica, mjesta i lica. Loša strana je da ćete se možda osjećati malo umorno kada tek ustanete.

Drijemanje u trajanju od 90 minuta obuhvata cijeli ciklus spavanja, što uključuje kreativnu, emocionalnu i proceduralnu memoriju – npr. učenje vožnje bicikla. Buđenje nakon REM faze, proizovdi osjećaj tromosti.

Jedan od iznenađujućih preporuka je da naučnici predlažu drijemanje u nekom polu-ležećem položaju, jer će vam to pomoći da ne zaspete dubokim snom.

10-20 minuta
Ova dužina drijemanja pruža “energetsku bombu” našem organizmu. Ova dužina vas štiti od padanja u dubok san nakon kojeg biste se sigurno osjećali tromo. Nakon ovakvog odmora, sigurno ćete imati energije za trčanje ili neku fizičku rekreaciju.

30 minuta
Neka istraživanja pokazuju da ova dužina drijemanja uzrokuje osjećaj sličan onom kao kad ste mamurni, i to u periodu od 30 minuta nakon buđenja. Ovo dužina drijemanja više škodi nego što pomaže.

60 minuta
Ova dužina drijemanja je najbolja za kognitivne funkcije mozga kao što su pamćenje činjenica, lica i imena. Ono uključuje neku vrstu polu-sna, ali najdublji dio takvog sna. Loša strana je osjećaj tromosti odmah nakon ustajanja.

90 minuta
90 minuta je vrijeme punog ciklusa spavanja, uključujući i dobok san i REM fazu gdje dolazi do sanjanja. Ovo dovodi do poboljšanja funkcije mozga koje se bave procesom memorije emocija.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0