Savjeti: Kod zubara – zalijevanje šestice Savjeti: Kod zubara – zalijevanje šestice
Ne plašimo, ali upozoravamo! Ako dijete ima jedan ili više pokvarenih zuba, ono onda u sebi ima stalni izvor opasne infekcije. Time se ugrožava... Savjeti: Kod zubara – zalijevanje šestice

Ne plašimo, ali upozoravamo! Ako dijete ima jedan ili više pokvarenih zuba, ono onda u sebi ima stalni izvor opasne infekcije. Time se ugrožava opšte zdravlje djeteta. Svaka infekcija je loša – jer utiče na srce, bubrege, zglobove i druge organe. Gangrenozni mliječni zub može da ošteti i klicu stalnog zuba. Još ako se pojave i fistule, to već postaje ozbiljno, jer infekcija prodire u kost.

Fisure su udubljenja na zubima u kojima se zadržavaju hrana i bakterije. Odatle ih je teško ukloniti, pa se tu najčešće javlja karijes. Kako to spriječiti?

Poštovani roditelji, vi i stomatolozi ste najvažniji kada su u pitanju zdravi zubi vašeg djeteta. Zato ne smijete dozvoliti pokvaren zub u ustima mališana. Međutim, vrlo često ste baš vi najveći krivac. Smatrate da za život djeteta nisu toliko važni mliječni zubi, jer će uskoro da ih zamijene stalni. Kakav je zub šestica?

– Prvi se kvari i vrlo je specifičan po izgledu. Grizna površina mu nije ravna. Ima izražene jamice i fisure (dublje usjeke), gde se zadržava hrana.To pogoduje stvaranju karijesa, koji brzo zahvata gleđ, ali i dublje dijelove zuba. Sve to se događa zbog nepravilne ishrane i loše oralne higijene. Može li, ipak, da se zub sačuva? – Naravno! Roditelji nisu dovoljno upoznati, ali postoje materijali koji mogu da zaštite zub.

Posebnim postupkom, fisure ili usjeci se zalivaju (popunjavaju). Zalivanje se obavlja u prvoj godini po nicanju šestice, ali samo ako stomatolog pregledom utvrdi da je zub potpuno zdrav. Šta se zalijevanjem postiže? – Cilj je da se jamice i usjeci zatvore hermetički. Zalijevanjem se dobija ravna, glatka površina, koju je lako čistiti. Tako se sprečava zadržavanje hrane, razvoj mikroorganizama i pojava karijesa.

Za pozitivne: Mujić dr. Alen, stomatolog

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0