Savjeti Kako Biti Dobra Majka Savjeti Kako Biti Dobra Majka
Mnoge majke ponekad su u strahu da ne čine dovoljno i da bi se trebale truditi i davati više. Ovi savjeti mogu vam pomoći... Savjeti Kako Biti Dobra Majka

Mnoge majke ponekad su u strahu da ne čine dovoljno i da bi se trebale truditi i davati više. Ovi savjeti mogu vam pomoći da prevladate negativne osjećaje i uživate u svojoj ulozi majke.

Svaka majka barem jednom se pitala je li dobra u toj ulozi, radi li sve kako treba te može li biti još bolja. Gloria donosi savjete koji mogu pomoći da budete bolja majka:

1. Oslobodite se unutarnjeg kritičara

Ne uspoređujte se s drugim mamama jer svaka ima drugačiji stil odgoja. Svaka mama postupa u skladu sa svojim uvjerenjima i životnim vrijednostima – i to je u redu. Vi ste jedinstveni baš kao što je jedinstveno i vaše dijete – pa takva treba biti i filozofija odgoja.

2. Ne trudite se biti savršena, nego budite dovoljno dobra majka

Mnoge mame katkad imaju osjećaj da daju sve od sebe, a to im se ne čini dovoljno dobro. Oslobodite se tog osjećaja i nemojte da vas grize savjest jer niste u mogućnosti kupiti djetetu savršenu lutku, nego mu omogućite sjećanje na vrijeme koje ste proveli pokušavajući ju sašiti sami.

3. Sebe stavite na prvo mjesto

Stjuardesa prvo stavlja zaštitnu masku sebi na lice i za to postoji dobar razlog! Ukoliko ste previše iscrpljeni, gladni i neispavani – nećete moći dati najbolje od sebe. Pobrinite se da imate vrijeme samo za svoje hobije i aktivnosti. Sretna majka znači sretno dijete.

4. Manje je više

Djeca se neće sjećati svih detalja na koja mnoge mame obraćaju pažnju. Nije bitno kojeg okusa je rođendanska torta i je li kutija puna igračaka. Bitna je bliskost, kontakt i pažnja, sitnica kojom pokazujete koliko poznajete svoje dijete.

5. Komunikacija je ključ

Komunikacija ne znači samo razgovor, nego i sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima, slušanju glazbe, čitanju knjiga, šetnji… Potrudite se da u svakoj životnoj fazi znate koji su interesi vašeg djeteta i budite mu u tome podrška.

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0