Sarajevo domaćin Drugog svjetskog foruma urbanizma Sarajevo domaćin Drugog svjetskog foruma urbanizma
Od 17. do 20. septembra u Sarajevu će biti održan Drugi svjetski forum urbanizma, u čijem fokusu će biti Grad Istanbul sa svojim najznačajnijim... Sarajevo domaćin Drugog svjetskog foruma urbanizma

Od 17. do 20. septembra u Sarajevu će biti održan Drugi svjetski forum urbanizma, u čijem fokusu će biti Grad Istanbul sa svojim najznačajnijim urbanim projektima.

Tim povodom, danas je u Gradskoj upravi Grada Sarajeva održana press konferencija, na kojoj je gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić istaknuo da je počastvovan što će grad Sarajevo u septembru ove godine ponovo potvrditi svoj status svjetske prijestolnice tako što će se u njemu okupiti svjetska imena urbanizma i arhitekture, ali i politički zvaničnici i predstavnici velikih kompanija iz brojnih gradova Evrope i svijeta.

“Naša je dužnost podignuti i izgraditi gradove sutrašnjice i zbog toga je potrebno govoriti o urbanom planiranju u cilju stvaranja ambijenta ugodnog i kvalitetnog za življenje i poslovanje. Mi u Sarajevu još uvijek, nažalost, saniramo razrušene prostore, te nismo u mogućnosti planirati neke nove u onoj mjeri u kojoj bismo trebali. Zato i podržavamo ovakve manifestacije koje nam mogu pomoći u našim nastojanjima da Sarajevo izgradimo po svjetskim urbanističkim standardima”, istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Prema riječima Gordane Memišević, generalne menadžerice projekta, u septembru 2012. godine Sarajevo je bilo domaćin Prvom svjetskom forumu urbanista o temi „Veliki Pariz“.

“Sarajevo je evropski grad i želimo da postane grad budućnosti u kojem će se pričati o urbanoj civilizaciji u 21. stoljeću. Ideja foruma je da postane bijenale, koje će održavati svake dvije godine, i gdje će Sarajevo dočekivati jednu veliku metropolu. Tako će ove godine dočekati Istanbul, koji ima preko 16 miliona stanovnika, sa njegovim projektima i planovima razvoja za budućnost. Dolaze velika svjetska imena iz područja arhitekture i urbanizma iz cijelog svijeta”, kazala je Gordana Memišević, te dodala kako je na prvom forumu učestvovalo 500 učesnika iz 33 zemlje, sa četiri kontinenta, dok će ove godine taj broj biti preko 1000.

Jean Fransoa Daoulas, francuski arhitekta i urbanista, koji u BiH živi i radi od 1994., rekao je da je njegova ambicija nakon rata u BiH bila – razviti Sarajevo kao prijestolnicu evropske civilizacije urbanizma u 21. stoljeću. “Stoga sam sa svojim francuskim prijateljima, pokrenuo ovaj projekat s ciljem ostvarivanja te ambicije. Važno je dovesti velike projekte u Sarajevo, i dati šansu mladima, ne samo studentima arhitekture, nego i svim ostalima, da imaju pristup tim projektima. Zato će ulaz na sve radionice, izložbe, work-shopove, seminare tokom Drugog svjetskog foruma urbanizma, biti besplatan”, kazao je Fransoa Daoulas.

Sule Gulten, drugi sekretar Turske ambasade, naglasila je kako Istanbul podržava ovaj događaj. ”Naša ambasada sponzorirat će veliki broj aktivnosti. Nadamo se da će veze između Istanbula i Sarajeva, pobratimskih gradova, biti još vidljivije i konkretnije nakon realizacije ovog projekta”, kazala je Gulten.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0