RS: 40 licenciranih turističkih vodiča RS: 40 licenciranih turističkih vodiča
Za ukupnu sliku o određenoj turističkoj destanciji u globalnim turističkim trendovima posebno je važna uloga, stručna i profesionalna osposobljenost turističkih vodiča. Prema definicijama turistički... RS: 40 licenciranih turističkih vodiča

Za ukupnu sliku o određenoj turističkoj destanciji u globalnim turističkim trendovima posebno je važna uloga, stručna i profesionalna osposobljenost turističkih vodiča.

Prema definicijama turistički vodiči su osobe koje turistima pokazuju i stručno objašnjavaju prirodne ljepote i rijetkosti, kulturno-povijesne spomenike, umjetnička djela, etnografske i druge znamenitosti, povijesne događaje i legende o tim događajima i ličnostima, društveno-političke tokove i zbivanja te ekonomska dostignuća mjesta i područja.

S obzirom na to da je oblast turizma u BiH podijeljena nadležnost na entitete, tako je i pitanje stjecanja zvanja turističkog vodiča regulirano entitetskim zakonima o turizmu.

-Svi uvjeti za sticanje zvanja turističkog vodiča u Republici Srpskoj regulirani su članovima 43. i 44. Zakona o turizmu. Prema ovom zakonu stručni ispit za turističkog vodiča može se polagati za pružanje usluga na području Republike Srpske i za pružanje usluga na području jedinice lokalne samouprave – izjavila je Agenciji Fena Tijana Aćimović, viša stručna saradnica iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Program polaganja stručnog ispita, a u skladu s Pravilnikom o programu obuke vodiča za područje RS-a donosi Ministarstvo trgovine i turizma.

Po riječima Aćimović, planirano je da se novi konkurs za polaganje na nivou Republike Srpske raspiše do kraja tekuće godine.

Program polaganja stručnog ispita, a u skladu s Pravilnikom o programu obuke vodiča, za područje jedinice lokalne samouprave, donosi se na nivou jedinice lokalne samouprave.

Program se zatim šalje na odobrenje Ministarstvu trgovine i turizma te se, također, raspisuje konkurs.

Svi kandidati koji ispunjavaju uvjete konkursa prolaze obuku i zatim polažu stručni ispit te dobijaju licencu.

Ministarstvo trgovine i turizma ili nadležni organ jedinice lokalne samouprave izdaje uvjerenje o položenom stručnom ispitu za sticanje zvanja turističkog vodiča.

Po dobijanju ovog uvjerenja vodiči se prijavljuju u jedinicu lokalne samouprave i u Poresku upravu, gdje dobijaju svoj porezni broj i na taj način stiču pravo na legalan rad. Pravilnosti rada na terenu kontroliše tržišna inspekcija.

Kako ističu iz Turističke organizacije RS-a, za sada u tom entitetu nemaju registrovane podatke o prijavljenom radu nacrno poslova turističkih vodiča.

Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma u Republici Srpskoj ima 40 licenciranih turističkih vodiča i to: 22 za Republiku Srpsku, 11 za Banju Luku, šest za Kozarsku Dubicu i jedan za Kostajnicu.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0