Prirodni lijekovi za jači metabolizam Prirodni lijekovi za jači metabolizam
Vaš metabolizam dijelom je uslovljen genetikom, ali i sami možete da ga poboljšate pravilnom ishranom. 1) Bjelanjak Bjelanjak je bogat aminokiselinama koje podstiču metabolizam.... Prirodni lijekovi za jači metabolizam

Vaš metabolizam dijelom je uslovljen genetikom, ali i sami možete da ga poboljšate pravilnom ishranom.

1) Bjelanjak

Bjelanjak je bogat aminokiselinama koje podstiču metabolizam. Jaja su puna proteina i vitamina D.

2) Nemasno meso

Niskomasno meso je bogato gvožđem, a nedostatak ovog minerala može da uspori metabolizam. Jedite dnevno dvije do tri porcije hrane bogate gvožđem, kao što su piletina i obogaćene žitarice.

3) Voda

Ako dehidrirate, metabolizam usporava. Pijte hladnu vodu, koja vaše tijelo navodi da koristi više kalorija koje će ga zagrijati.

4) Ljute papričice

Ljute papričice sadrže kapsaicin, hemijsko jedinjenje koje ubrzava metabolizam. Bilo bi dobro da svakog dana ubacite kašiku ljutih papričica u neko jelo koje spremate. Pored toga, ljute papričice su bogate i vitaminom C.

5) Kafa

Jedna skorašnja studija otkrila je da je metabolizam ljudi koji piju kafu sa kofeinom 16 puta bolji nego kod onih koji piju kafu bez kofeina.

6) Zeleni čaj

Skuvan, ovaj čaj sadrži jedinjenje koje se naziva epigalokatehin galat, koje poboljšava sagorijevanje masti.

7) Mlijeko

Neke američke studije vršene na Univerzitetu Tenesija tvrde da kalcijum pomaže metaboliuzmu da brže obrađuje masti.

8) Integralne žitarice

Integralne žitarice pomažu organizmu da brže sagori mast, jer je za njih potreban veći napor da se razbiju nego bijelom hljebu ili tjesteninama. Najbolje je da jedete žitarice bogate vlaknima, kao što su braon pirinač i ovas.

9) Sočiva

20 odsto žena ima manjak željeza u oranizmu, što je loše za struk – vaše tijelo ne može da radi efikasno u sagorijevanju kalorija ako mu nedostaje ono što mu je neophodno da bi radilo kako treba. Jedna šolja sočiva obezbjeđuje 35 odsto od neophodne dnevne količine željeza.

Izvor: Žena Blic

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *