Primijenite jednostavna pravila za održavanje reda i higijene u kuhinji Primijenite jednostavna pravila za održavanje reda i higijene u kuhinji
Da li ste znali da u vašem domu ima više različitih bakterija i toksičnih materija nego izvan njega? Ipak, s tim se možete izboriti... Primijenite jednostavna pravila za održavanje reda i higijene u kuhinji

Da li ste znali da u vašem domu ima više različitih bakterija i toksičnih materija nego izvan njega? Ipak, s tim se možete izboriti i učiniti vaš dom zdravim mjestom za život!

Trovanje hranom kod kuće je sve češća pojava, a u čak 80 posto slučajeva uzročnik trovanja pronađen je u kuhinji. Da se to i vama ne bi desilo, primijenite jednostavna pravila za održavanje reda i higijene, te izbjegnite probleme.

Kuhinja

Zlatno pravilo glasi: skuhana i pripremljena hrana ne smije da dođe u dodir sa sirovom, nepripremljenom hranom. Preostalu hranu stavite što prije u frižider, a proces možete ubrzati tako što ćete posudu prethodno staviti u hladnu vodu.

Ne ostavljajte tečnu i kašastu hranu u kuhinjskim ormanima jer su oni idealno mjesto za razvoj bakterija. Sklonite hranu, dezinfikujte ormane i ostavite ih da se osuše.

Kućne ljubimce držite dalje od kuhinje, a nakon svakog dodirivanja životinje, ma koliko ona bila čista i njegovana, ruke operite sapunom.

Čuvanje hrane u frižideru

Mnogi nisu sigurni koliko vremena namirnice mogu da se čuvaju u frižideru. Na prosječnoj temperaturi frižidera, dakle na 5 stepeni C, ostaci jela mogu da se održe samo jedan dan.

Mljeveno meso i kobasice mogu se čuvati dva dana, piletina i račići najviše tri, masna riba i meso u većim komadima do pet, a nemasna riba do sedam dana. Mlijeko, sir, puter i jaja ne treba upotrebljavati nakon isteka roka.

Plinski šporet

Nažalost, često u novinama čitamo o slučajevima trovanja ugljen-monoksidom. Kako se to ne bi desilo, plinski šporet održavajte čistim jer je najčešći izvor azotnog dioksida i ugljen-monoksida, što može biti smrtonosno u velikim dozama. Provjerite da li su dizne prohodne i izbjegnite opasnost nakupljanja otrovnih gasova otvaranjem prozora ili korištenjem aspiratora.

Kako čistiti kuhinju

Za čišćenje različitih površina u kuhinji ne upotrebljavajte iste krpe. Ako dasku za sjeckanje, radnu površinu i pločice brišete istom krpom, proširićete bakterije po cijeloj kuhinji.

Redovno mijenjajte kuhinjske krpe i sunđere jer je vlažna kuhinjska krpa najbolje mjesto za razmnožavanje bakterija. Ruke je najbolje brisati papirnim ubrusima.

Oprano posuđe nemojte brisati krpom, već ga isperite čistom vrućom vodom i ostavite da se osuši.

Autor: Life Content

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0