Priča o uspjehu bh. muzike Priča o uspjehu bh. muzike
Američko-bosanska fondacija, u saradnji sa Stalnom misijom BiH pri Ujedinjenim nacijama, organizuje 31. januara koncert mladih umjetnika i kompozitora iz BiH u maloj dvorani... Priča o uspjehu bh. muzike

Američko-bosanska fondacija, u saradnji sa Stalnom misijom BiH pri Ujedinjenim nacijama, organizuje 31. januara koncert mladih umjetnika i kompozitora iz BiH u maloj dvorani Carnegie Halla u New Yorku. Biće to jedinstvena prilika da se javnosti predstavi bh. umjetnost i to u jednoj od najcjenjenijih i najpoznatijih koncertnih dvorana svijeta.

– New York je centar svjetske diplomatije i ovo je odlična prilika da se predstavimo nečim lijepim i na pozitivan način. Učestvovat ćemo i na panel-diskusijama u Washingtonu. Tu ćemo pokušati napraviti spoj civilnog društva i politike. To znači da ćemo raditi i na ekonomskim vezama SAD-a i BiH, a organizovat ćemo nekoliko sastanaka sa ljudima iz State Departmenta, kazao je Mak Kamenica iz Američko-bosanske fondacije.

Kroz saradnju sa Američko-bosanskom fondacijom, a sve u svrhu jačanja kulturnih, obrazovnih i političkih veza SAD-a i BiH, organizuje se ovaj koncert koji će biti održan u Carnegie Hallu, a na kojem će biti izvedena djela bh. kompozitora mlađe generacije.

– Bh. kompozitori prvi put će biti predstavljeni u koncertnoj sali koja ima renome na međunarodnom nivou. Ovo je priča o uspjehu bh. muzike. Ne moram posebno ni naglašavati kolika će to za nas biti čast, istakao je kompozitor i profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Ališer Sijarić, čija će djela, uz djela Đorđa Jovančića, Igora Karače i Dine Rašidbegovića, također, biti izvedena.

Pored njih, nastupit će i Dragan Opančić, Vedran Tuce, Ivan Šarić i Naomi Druškić.
Kako je najavljeno, 5. i 6. februara, u SAIS Centru za transatlantske odnose pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu biće organizirani i paneli posvećeni BiH. Prvi panel će okupiti niz ekonomskih stručnjaka koji će ponuditi nova rješenja za reformu fiskalne politike u BiH, dok će učesnici drugog panela razmatrati položaj žena u BiH iz gotovo svih aspekata društva. Ove panele će svečano otvoriti predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Jadranka Negodić, ambasadorica BiH u SAD-u.

– Panel će biti svojevrsni uvod za međunarodnu konferenciju koju ćemo krajem 2013. organizirati u Sarajevu o istoj temi, istakla je članica UO ABF-a Dijana Duvnjak.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0