Priča o Abduli: sreća je stvar izbora Priča o Abduli: sreća je stvar izbora
Bio jednom jedan siromah, koji se zvao Abdula.Nije posjedovao ništa osim jednog starog ćebeta koje ga je zimi štitilo od hladnoće, a ljeti od... Priča o Abduli: sreća je stvar izbora

Bio jednom jedan siromah, koji se zvao Abdula.Nije posjedovao ništa osim jednog starog ćebeta koje ga je zimi štitilo od hladnoće, a ljeti od sunca. Živio je prekoputa palate Velikog vezira I živio od milostinje koju bi mu prolaznici udjelili. I pored svog siromaštva uvijek je bio nasmijan I lijepo raspoložen. Svaku milostinju je primao sa velikom zahvalnošću I nije se obazirao na poglede pune nipodaštavanja, koje bi mu poneki prolaznik uputio. Tako je provodio svoje dane u radosti, pjesmi I igri, uveseljavajući prolaznike.

Veliki vezir ga je često gledao sa balkona svoje palate. Uvijek je bio mrgudan I nezadovoljan I pitao se šta sa tim prosjakom nije u redu kad je uprkos svojoj bedi I bezobzira da li je hladna zima ili vrelo ljeto, uvijek tako dobro raspoložen.

Jednog dana ga je pozvao u svoju palate I upitao ga: Abdula, kako je moguće da si uvijek tako dobro raspoložen? Ti nemaš ništa osim tog ćebeta koje se raspada . Ne znaš ni da li ćeš imati dovoljno hrane za dan koji dolazi. Ja imam svo bogatstvo: najbolje konje, pune sanduke  dragog kamenja, zlato, harem pun najlepših žena, palate I odane podanike. Ne moram da se brinem ni zbog čega, a opet sam svakog dana neraspoložen I ničemu se ne radujem. U čemu je tvoja tajna?

Abdula ga pogleda sa osmjehom I reče: “Gospodaru, svakog jutra kada se probudim, ja postavim sebi jedno pitanje: Abdula, šta danas želiš? Patnju, jad I bijedu ili osećaj sreće I blaženstvo? Šta ćeš da izabereš danas? I tako svakog dana  ja biram da budem sretan i da se osjećam blaženo. To je moj izbor, gospodaru. To je moj život.”

Dakle, sreća je stvar izbora. Svakog dana, svakog jutra, u svakom trenutku i vi imate tu mogućnost da izaberete da li ćete biti sretni ili ne. A onda i da živite u skladu sa tim. Samo od vas zavisi. Birajte da budete sretni, život je suviše kratak da biste ga proveli nezadovoljni. Prepustite svoju sreću u sigurne ruke – svoje.

Priredila: Milena M.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0