Predstavljen zajednički pilot projekt sportske dvorane u Livnu Predstavljen zajednički pilot projekt sportske dvorane u Livnu
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Njemačka razvojna agencija(GIZ) i Općina Livno su danas svečano inaugurirali završetak svojeg zajedničkog... Predstavljen zajednički pilot projekt sportske dvorane u Livnu

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Njemačka razvojna agencija(GIZ) i Općina Livno su danas svečano inaugurirali završetak svojeg zajedničkog pilot projekta sportske dvorane “Dalibor Perković-Dali” u Livnu.

Projekt vrijedan 326.000 konvertibilnih maraka omogućio je povezivanje sportske dvorane na gradski sistem grijanja, zamjenu i popravku prozora te dijela krova, ugradnju toplotne podstanice, toplotnu izolaciju fasade, popravku postojećeg sistema grijanja i ventilacije, kao i ugradnju sistema za daljinsko praćenje potrošnje energije.

“Ciljevi ovog projekta su smanjenje gubitka toplote zamjenom starih prozora; korištenje biomase iz lokalnih izvora (kao gorivo za grijanje) i poboljšavanje toplotne udobnosti. Građani Livna i učenici iz obližnjih škola sada mogu da u ovoj zgradi uživaju i u zimskim koncertima i natjecanjima u mnogim sportovima, jer je zgrada sada uvezana sa toplanom na biomasu”, izjavio je USAID EDO Director Thomas Rojas.

USAID-ov 3E projekat je program vrijedan 4,5 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu. Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0