Horion Bosna: Maglaj Horion Bosna: Maglaj
Maglaj je jedna od 12 općina u Zeničko-dobojskom kantonu. Centar općine je grad Maglaj. Grad se prvi put spominje u poznatoj povelji “Sub castro... Horion Bosna: Maglaj

Maglaj je jedna od 12 općina u Zeničko-dobojskom kantonu. Centar općine je grad Maglaj. Grad se prvi put spominje u poznatoj povelji “Sub castro nostro Maglaj” (Pod našom tvrđavom Maglaj) ugarskog kralja Sigismunda Luksemburškog iz 1408 god. Grad se spominje i u nešto ranijem pisanom dokumentu u povelji Stjepana Ostoje Dubrovčanina od 31. januara 1399. godine “Va slavnoj vojsci va lišnici” gdje se pretpostavlja da je on sa svojom vojskom bio ulogoren u današnjoj Liješnici, nadomak Maglaja. Područje maglajske općine bilo je naseljeno još u prahistorijsko doba.

Nalazi iz ovog perioda locirani su kod Novog Šehera na lokalitetima Kraljevina i Kraljičino guvno, koji pripadaju mlađem kamenom dobu, neolitu i to butmirskoj kulturi. Nađene su strelice strugalice, pile, svrdla, sjekire, dlijeta i keramičko posuđe. Drugo značajnije nalazište iz ovog perioda je na lokalitetu Ćustuša.  Na maglajskom području bilo je i nekoliko prahistorijskih i rimskih utvrđenja. U Turskim dokumentima Maglaj se spominje 1485. godine, a prvi diplomatski dokument je Ugovor između Ugarske i Turske kojim se Maglaj priznaje Turcima 20. augusta 1503. godine.

Kako je Maglaj dobio ime ostaje nepoznato. Prema nekim nagađanjima grad se ranije zvao Stražba, ali kako je mjesto bilo često u gustoj magli koja se tu zadržavala, po magli je i dobio ime. Jedna stara legenda kazuje da su magle znale biti tako guste, da su oni koji bi tek došli u Maglaj mislili da je pamuk i u njega skakali s tvrđave.Stare maglajlije su s jedne na drugu obalu prelazile skelom. Na tom mjestu, gdje se nekada prelazilo, kasnije je izgrađen most čija je gradnja povezana s pričom o griješnom zaljublejnom austrijskom oficiru, koji je zbog ljubavi prema jednoj maglajki, most koji je trebao da se postavi negdje u Sarajevu, izgradio u Maglaju. Sa dolaskom željeznice život iz starog Maglaja polako je prelazio na drugu stranu obale rijeke Bosne.

Tako se rađao novi život na lijevoj obali Bosne. Razvijala se privreda, zdravstvo i školstvo. Razvijao se sportski i kulturni život ovog grada.

Izvori članka:

Facebook stranice:

  • https://www.facebook.com/MaglajskiDnevnik
  • https://www.facebook.com/MaglajGradeMoj
  • https://www.facebook.com/SlikeGradaMaglaja

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0