Pola čaše soka dnevno je dovoljno da osjetite sve dobrobiti cvekle Pola čaše soka dnevno je dovoljno da osjetite sve dobrobiti cvekle
Prva asocijacija je svakako njen specifični miris i ukus. Nekako, svi na njemu “padnemo”, ali onda se sjetiš šta mama kaže, da je to povrće... Pola čaše soka dnevno je dovoljno da osjetite sve dobrobiti cvekle

Prva asocijacija je svakako njen specifični miris i ukus. Nekako, svi na njemu “padnemo”, ali onda se sjetiš šta mama kaže, da je to povrće koje mnogi smatraju prirodnim lijekom. Pored mnogih vitamina i minerala ona sadrži i brojne antioksidanse koji štite tijelo. Bogatsvo mineralima, ugljenim hidratima, mastima i bjelančevinama čine je izuzetno zdravom namirnicom. Kao ljekovita koristi se u domaćinstvu i savremenoj medicini. Preporučuje se za liječenje tumora, leukemije i raka, kao i za ublažavanje tegoba od niskog pritiska, žuči i želuca, gripa…također povoljno utiče na nerve i rad mozga.

 

Krvni pritisak

Cvekla privremeno snižava krvni pritisak. Njen učinak traje otprilike 24 sata. Zato biste je morali uzimati svakodnevno ako želite trajno sniziti tlak. Učinkovita je jer sadrži nitrate koji u tijelu potiču proizvodnju dušikovog oksida odgovornog za širenje krvnih žila. Kad se krvne žile rašire, poboljšava se cirkulacija i snižava se krvni pritisak.

Inače nitrati koji se koriste u industriji za čuvanje svježine proizvoda se smatraju nezdravima, ali nitrati koji se nalaze prirodno u povrću nemaju nikakav loš utjecaj na tijelo.

 

Cvekla pojačava fizičku izdržljivost

Jedna studija sa St. Louis univerziteta u Americi je pokazala da konzumiranje cvekle može poboljšati atletske performanse. Proučavane su dvije grupe osoba koje su trčale 5 kilometara. Prva grupa je pojela 200 grama cvekle prije trčanja dok je druga popila sok od brusnice jednakog broja kalorija. Grupa koja je uzimala cveklu trčala je 5% brže.

Druga studija sa Exeter univerziteta iz Velike Britanije je pokazala da biciklisti koji konzumiraju sok cvekle prije treninga mogu voziti 20% duže.

Ovaj učinak je također zbog nitrata iz cvekle koji šire krvne žile što rezultira boljim atletskim performansama.

 

Protiv raka

Već nekoliko početnih studija je pokazalo da cvekla djeluje protiv stanica raka dojke, prostate, pluća i jednjaka. Smatra se da je za taj učinak odgovoran betanin (pigment zaslužan za boju cvekle). Rezultati su obećavajući ali moraju se izvršiti studije i na ljudima da bi se mogli donositi ikakvi zaključci.

 

Jetra

Minimalno 3 naučne studije su rađene o utjecaju cvekle na zdravlje jetre. Sve tri su pokazale pozitivne učinke ali se čekaju opširnije studije na ljudima da potvrde ove rezultate.

 

1 decilitar (ili pola čaše) soka cvekle dnevno je sasvim dovoljno da osjetite sve njene dobrobiti. Ako primijetite tamnu mokraću ili stolicu nakon cvekle, ne zabrinjavajte se. To je česta pojava jer se pigment betanin ne uspije razgraditi u tijelu.

 

 

 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0