POKUŠAJTE RAZUMJETI SVOJE REAKCIJE KAKO BISTE IH PREVLADALI POKUŠAJTE RAZUMJETI SVOJE REAKCIJE KAKO BISTE IH PREVLADALI
Koliko ste puta pročitali kako nije bitno što nam se događa, nego kako reagiramo na to – i u sebi se složili s tim.... POKUŠAJTE RAZUMJETI SVOJE REAKCIJE KAKO BISTE IH PREVLADALI

Koliko ste puta pročitali kako nije bitno što nam se događa, nego kako reagiramo na to – i u sebi se složili s tim. Unatoč tome, izazov s kojim ste se suočili izazvao je u vama navalu negativnih misli, možda ste se postavili defenzivno, “eksplodirali” od bijesa ili se pak slomili. Kako onda promijeniti svoju reakciju?

Paula Frighetti, na temelju svoga 15 godina duga istraživanja psihologije, sociologije, spiritualnosti te učenja od brojnih duhovnih učitelja i primjene naučenog u životu, predlaže tri jednostavna, ali – kako sama upozorava – ne i laka koraka koji se mogu sažeti u tri riječi: pristup, procjena i otpuštanje.

Pristup osjećajima koji se kriju iza reakcije

Što je prije moguće nakon neke situacije dopustite svojim osjećajima da prođu kroz vas; zamijetite gdje su u vašem tijelu, doživite ih – počnite pomalo kako vas ne bi preplavili. Ponovno upoznajte ono što je vjerojatno potiskivano ili blokirano dok ste odrastali. Upitajte se je li vam vlastita reakcija poznata. Možda ustanovite da su vaše reakcije postale navika i kao da doživljavate déjà vu.

Procjena osjećaja

Pogledajte dublje otkrivene osjećaje, otkrijte što je ispod bijesa, straha i/ili boli. “Kopajte” što dublje možete, vjerujte svojim instinktima i onome što osjećate. Kada dođete do dna, razmislite o tome kad ste se prvi put tako osjećali, što se tada događalo? Što se dogodilo – kad otkrijete taj događaj,vjerojatno ćete se sjetiti sličnih situacija koje su vam se dogodile tijekom života.

Svaka se dogodila kako bi privukla vašu pozornost – i nastavit će se događati dok im ne posvetite potpunu pozornost. Upravo se tu dolazi do duhovnog rasta: na mjestu gdje se emocije susreću s tijelom, instinktima i intelektom.

Otpuštanje emocija

Kad shvatite što je iza vaše reakcije, moći ćete dati nov okvir tim situacijama sa zrelijim i suosjećajnijim gledištem te se početi rješavati svoje uobičajene reakcije. Svjesni ste da niste ista osoba koja ste bili kad ste se prvi put tako osjećali: stariji ste i imate više životnog iskustva.

Otad je zamijenjena svaka stanica u vašem tijelu. Niste bespomoćni kao kad ste bili dijete. Stavite se u ulogu tog djeteta, čujte njegove misli i osjećaje. Ispitajte ih – bili su točni za to dijete u tom trenutku, ali jesu li točni sada? Taj će proces biti djelotvoran čak i ako se određena situacija dogodila kasnije u životu. Vrijeme mijenja mnoge stvari, uključujući i nečiji pogled na život.

Dok prerađujete svaki osjećaj i situaciju, svoj napredak bilježite u dnevniku. Pišite o svojoj promijenjenoj perspektivi; pišite čak i ako se ona nije promijenila – nedostatak napretka također je oblik napredovanja. Samo nastavite; s vremenom ćete primijetiti male postupne promjene vezane uz svoje reakcije. Uskoro ćete ustanoviti kako vas više ne diraju situacije koje su vas nekad izbacivale iz takta – zahvaljujući tome što ste pristupili emocijama u korijenu svoje reakcije, procijenili ih i otpustili.

Izvor: www.sensaklub.hr

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0