Poboljšajte spavanje prirodnim načinima i hranom Poboljšajte spavanje prirodnim načinima i hranom
Istraživanja pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do devet sati sna, no pritom je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom.... Poboljšajte spavanje prirodnim načinima i hranom

Istraživanja pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do devet sati sna, no pritom je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom. Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres.

Lijekovi neka vam budu krajnji izbor, poboljšajte spavanje prirodnim načinima i hranom. Masne sireve i začinjenu hranu treba izbjegavati.

Vježbanje

Za dobar san potrebno je vježbati barem 20 minuta četiri puta četiri puta sedmično. Posebno se preporučuje brzo hodanje ili trčanje, ples, plivanje. Vježbanje vas rješava stresa i učvršćuje tijelo, što su važni preduslovi za dobar san jer vam se produbljuje disanje i ojačava kardiovaskularni sistem.

Opuštanje

Umjesto televizije, prije spavanja slušajte muziku, meditirajte ili čitajte literaturu koja vas usrećuje i smiruje.

Kafa i alkohol

Napitke s kofeinom ograničite i pijte u prepodnevnim satima. Alkohol vam neće pomoći u uspavljivanju.

Pazite na vrijeme

Pokušajte legati i buditi se uvijek u isto vrijeme jer tijelu odgovara ujednačen ritam. Vodite dnevnik spavanja, uvedite rituale poput kupanja prije sna, idite u krevet ranije, čak i vikendom.

Lijekovi

Ako patite od hronične nesanice izazvane drugim zdravstvenim problemima, lijekove vam može propisati isključivo vaš doktor. Prije nego što posegnete za sredstvima za smirenje, isprobajte prirodne načine za bolji san i ništa ne uzimajte na svoju ruku.

Intima

Boljem snu pridoneće i seksualni odnosi, odnosno intiman odnos s partnerom. Biće dovoljno i malo maženja, nježnih riječi te zagrljaja.

Ishrana

Posljednji dnevni obrok neka vam bude barem pola sata prije odlaska na spavanje. Ananas i banane, toplo mlijeko i keks, pomoći će boljem snu, a izbjegavajte masne sireve, začinjenu hranu koja može izazvati probavne probleme ili povećati nivo šećera u krvi.

Izvor: 24sata.hr, M.G.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0