Pješčane piramide – Foča Pješčane piramide – Foča
Ako mislite da su piramide u Visokom jedini bosanskohercegovački piramidalni fenomen, varate se. Upoznajte fočanske Pješčane piramide. Na devetom kilometru starog puta Foča –... Pješčane piramide – Foča

Ako mislite da su piramide u Visokom jedini bosanskohercegovački piramidalni fenomen, varate se. Upoznajte fočanske Pješčane piramide.

Na devetom kilometru starog puta Foča – Miljevina – Sarajevo (sa desne strane puta), u mjestu Pirni Do, nalaze se Pješčane piramide. Pravo su remek djelo prirode!

Erozijom tla, dugim nizom godina nastajale su kao posljedica agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i  jakih vjetrova. Izvajane figure zanimljivih oblika slične su onima u Koloradu (SAD), Dolomitima (Italija) i Đavoljoj varoši (Srbija). Izbrazdani pješčani stubovi se uzdižu iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te predstavljaju izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, nego naprotiv rastu.

Po pisanju putopisca i geografa Dragutina Deroka postoji teza da su ove piramide stare preko dvije stotine godina. Naime, prilikom svoje prve posjete piramidama 1936.god.u razgovoru sa mještanima došao je do zaključka da se piramide nalaze tu od “kako pamte za sebe“ i da su saznanja o njma dobili od svojih predaka.

Šesdesetih  godina prošlog stoljeća na ovom atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi filma “Kapeten Leši“.

Na devetom kilometru starog puta Foča – Miljevina – Sarajevo (sa desne strane puta), u mjestu Pirni Do, nalaze se Pješčane piramide. Pravo su remek djelo prirode!

Izvor: Pozitivne.info/Focaocarajuće.org

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0