Pijte ga i spavat ćete 90 minuta duže Pijte ga i spavat ćete 90 minuta duže
Novo istraživanje pokazalo je da konzumiranjem soka od višnje dva puta dnevno može priskrbiti i do 90 minuta više noćnog sna. Znanstvenici sa Louisiana... Pijte ga i spavat ćete 90 minuta duže

Novo istraživanje pokazalo je da konzumiranjem soka od višnje dva puta dnevno može priskrbiti i do 90 minuta više noćnog sna.

Znanstvenici sa Louisiana State Universityja tijekom ispitivanja pratili su sedam odraslih osoba koji su patili od nesanice. Sudionici su dva tjedna dva puta dnevno pili 240 ml soka od višnje, potom dva tjedna nisu pili ništa te su zadnja dva tjedna primali placebo. U usporedbi s placebom, u tjednima kada su pili sok od višnje, osobe su spavale u prosjeku 84 minute duže svaku večer.

‘Sok od višnje prirodan je izvor hormona melatonina koji regulira ciklus buđenja i spavanja te aminokiseline triptofana’, kaže koautor studije Frank L. Greenway, direktor ambulantnog kliničkog istraživanja na Pennington Biomedical Research Centeru na LSU. ‘Proantocijanidini ili tamnocrveni pigmenti u višnjama, sadrže enzime koji smanjuju upalne procese i razgradnju triptofana, koji tako duže djeluje u tijelu’, kaže.

Greenway procjenjuje da više od trećine Amerikanaca starijih od 65 godina ima nesanicu, koju definiraju kao poteškoće sa spavanjem duže od tri noću u tjednu. Vjeruje kako je sok od višnje sigurniji način da poboljšate kvalitetu sna od uzimanja lijekova, s obzirom na nuspojave. ‘Tablete za spavanje povezane su s četiri puta češćim padovima kod starijih osoba, koji u toj dobi mogu uzrokovati prijelome koji zahtijevaju operaciju’, objašnjava.

Niste ludi za višnjama? Probajte s kivijem. Ako sat vremena prije spavanja pojedete dva kivija, produžit ćete vrijeme spavanja za 13 posto i smanjiti buđenje tijekom noći za 29 posto, nakon samo četiri tjedna korištenja, pokazalo je kineska studija.

Izvor: Magazin.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0