Pet jednostavnih načina da povratite Vaš glas Pet jednostavnih načina da povratite Vaš glas
Svima se ponekad desi da zbog pretjeranog naprezanja glasnih žica, zbog infekcije grla, kad popiju nešto hladno, što se ovih dana često događa, iznenada... Pet jednostavnih načina da povratite Vaš glas

Svima se ponekad desi da zbog pretjeranog naprezanja glasnih žica, zbog infekcije grla, kad popiju nešto hladno, što se ovih dana često događa, iznenada promjene boju glasa ili da ostanu „bez tona“. Šta treba učiniti u takvim situacijama da bi se glas „povratio“ i stabilizovao?

Evo šta savjetuju stručnjaci:

1. Brojite od 1 do 10 zatvorenih usta

Polako brojite od 1 do 10 naglašavajući svaki slog. Ova vježba čini glas jasnijim i poboljšava njegovu akustičnu rezonancu.

2. Ovlažite glasne žice

Natopite vodom papirnu maramicu, stavite ispod nozdrva i duboko udahnite vazduh kroz nos. To će vam pomoći da ovlažite sluzokožu glasnih žica i ždrela bolje nego da ste popili čašu vode.

3. Vježbajte izgovor s maskom

Stavite hiruršku masku na lice tako da ivice dobro pranjaju uz obraze, zapušite nozdrve i izgovarajte samoglasnike (a, e, i, o, u) oko dva minuta. Ova vježba stimuliše rezonantnost glasa.

4. Ponavljajte glas „r“

Udahnite duboko i prilikom izdisaja izgovarajte glas rrrrr… što duže možete. Zatim ponovite istu vježbu izgovarajući više puta brrr. Izgovor ovih glasova „masira“ glasne žice i čini ih elastičnijim.

5. Opustite grlo i ramena

Oslonite lijevu šaku na desnu slijepoočnicu i pokušajte da što više nagnete glavu na desnu stranu pružajući u isto vrijeme otpor rukom. Zatim kažiprstom pritiskajte donji dio brade i pokrećite ramena najprije u smjeru kazaljki na satu, a potom u suprotnom smjeru. Ove vježbe stimulišu opuštanje grla i glasnih žica.

Izvor: novosti.rs

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0