Perspektive razvoja islamskog bankarstva u BiH Perspektive razvoja islamskog bankarstva u BiH
Perspektive razvoja islamskog bankarstva u BiH, bila je tema predavanje koje je danas u Centru za edukaciju i istraživanja „Nahla“ u Sarajevu održao profesor... Perspektive razvoja islamskog bankarstva u BiH

Perspektive razvoja islamskog bankarstva u BiH, bila je tema predavanje koje je danas u Centru za edukaciju i istraživanja „Nahla“ u Sarajevu održao profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Fikret Hadžić.

Islamske finansijske institucije danas na globalnom nivou upravljaju sa 1.600 milijardi dolara aktive, naveo je Hadžić dodajući da se u ovom segmentu bilježe veoma dinamične stope rasta, pa se procjenjuje da bi do 2020. godine mogle kontrolisati aktivu vrijednu 2.000 milijardi dolara.

Govoreći o ograničenjima islamskog bankarstva u BiH, Hadžić je među ostalim naveo podijeljenost bankarskog sektora, nerazvijenost finansijskog tržišta, nedovoljnu informisanost javnosti kao i naglašene predrasude napominjući da islamsko bankarstvo ni u kom slučaju ne znači bankarstvo za pripadnike islamske vjere jer se radi o bankarstvu za sve klijente.

Uprkos ograničenjima, Hadžić je kazao da postoje inicijative za osnivanje novih islamskih banaka kod nas, te da je optimista da će islamski bankarski pristup imati perspektivu i kod nas s obzirom da je zasnovan na zdravim temeljima što se pokazalo u vrijeme globalne krize.

Umjesto zaključka profesor Hadžić je citirao zagrebačkog publicistu Danka Plevnika koji je napisao da bi BiH kroz razvoj svoje stabilnosti i sigurnosti trebala privlačiti kapital islamskih, arapskih i drugih zemalja. Naravno, pretpostavka za to je da školuje kadrove, da jednostavno daje komparativne uvjete za razvoj bankarstva koje recimo neće nuditi EU i susjedne države.

Tokom marta u CEI Nahla u ovom ciklusu održana su dva predavanja na kojima se govorilo o poslovanju u skladu sa islamskim principima i modelima finansiranja u islamskom bankarstvu.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *