Ostanite zdravi u hladnim zimskim danima Ostanite zdravi u hladnim zimskim danima
1. Unosite više namirnica koje su bogate C vitaminom. One će zadržati Vaš imunološki sistem jakim. Jedite što više limuna, kivija, paprike, brokula itd..... Ostanite zdravi u hladnim zimskim danima

1. Unosite više namirnica koje su bogate C vitaminom.

One će zadržati Vaš imunološki sistem jakim. Jedite što više limuna, kivija, paprike, brokula itd..

Ukoliko Vam je to puno (dvije porcije voća i pet porcija povrća svaki dan) pokušajte ih iscijediti. Nutricionist Zoe Bingley Pullin preporučuje sokoje koji se sastoje od dvije trećine povrća i jedne trećine voća. Mješavina mrkve, cikle, špinata i limuna je kombinacija koja oslobađa stresa i potiče vaš imunološki sistem.

Također, tu je i nemasno meso, riba, perad niske masnoće, mliječni proizvodi, mahunarke, žitarice od cjelovitog zrna, orašasti plodovi i sjemenke te bilje i začini.

2. Vježbajte najmanje svaki drugi dan

Veoma je važno da zadržite trening režim tokom cijele zime. Nedavna istraživanja su dokazala da umjerena razina redovnog vježbanja ima dugoročno pozitivan efekat na očuvanje imunog sistema.

Voditelj istraživanja, profesor David Neman kaže kako su sudionici studije koji su redovno izlazili na svjež zrak radi šetnje ili vježbanja uzimali za 40% manje bolovanja na poslu.

Redovan aerobik, pet ili više dana sedmično, po 20 minuta i više, najvažniji je faktor očuvanja zdravlja tokom zime.

Ali naravno, kao ni u svemu, ni u ovome ne pretjerujte. Pretjerivanje prilikom vježbanja može izazvati kontra efekat.

3. Ostanite povezani

Druženje ojačava vaš imunološki sistem jer ste tada aktivni, te to smanjuje razinu stresa, i zasigurno ćete se osjećati mnogo bolje nego da provedete cijelu zimu na vašem kauču.

Pozovite prijatelje na večeru, posjetite lokalni muzej ili galeriju, prošetajte sa svojom obitelji ili zakažite termin u kinu sa partnerom. Potrudite se da stalno budete proaktivni u nekom društvu, kako bi vas pamtili kao veselu i pozitivnu osobu.

4. Dobro izribajte

Učestalo pranje ruku je jedan od najboljih načina da izbjegnete bolest ili razvijanje bolesti jer time ograničavate prijenos bakterija, virusa i ostalih mikroba. To je važno u zimskim danima kada smo skloni češće kihati i kašljati. Namočite ruke i pjenite sa sapunom 20 sekundi i više kako bi isjerali klice i onda dobro isperite ruke pod tekućom vodom.

5. Lijepo spavajte

Nedostatak sna može imati ozbiljan uticaj na vaš imunološki sistem, što vaš čini sklonijim prehladama. Studija iz Brazila je otkrila da nedostatak sna može dovesti do značajnog smanjenja bijelih krvnih ćelija koje pomažu u borbi protiv infekcije u tijelu.

Budite opušteni prije spavanja. Slušanje lagane muzike ili topla kupka mogu vam pomoći u tome. Izbjegavajte gledanje televizije ili računara neposredno prije odlaska na spavanje. Ugasite svjetla , zahvalite na provedenom danu i poželite lijepe snove.

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0