Organska soja: Prilika za bh. poljoprivredu na europskom tržištu Organska soja: Prilika za bh. poljoprivredu na europskom tržištu
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopremijer u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović danas boravi u Sloveniji u Moravskim Toplicama na ministarskoj konferenciji ”Regionalna... Organska soja: Prilika za bh. poljoprivredu na europskom tržištu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopremijer u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović danas boravi u Sloveniji u Moravskim Toplicama na ministarskoj konferenciji ”Regionalna suradnja na području uzgoja proteinskih usjeva u širem Dunavskom regiji”.

Konferencija se održava u okviru programa 51. AGRA međunarodnog sajma hrane i poljoprivrede čijoj će svečanoj ceremoniji otvaranja u subotu na poziv slovenskog ministra poljoprivrede i okoliša Dejana Židana nazočiti i ministar Ivanković Lijanović.

Ono što je temeljno pitanje današnje konferencije jeste način povećanja proizvodnje proteinskih usjeva u regiji, kako bi bilo moguće odgovoriti na prekomjernu ovisnost o prekomorskim uvozima, te sagledati instrumente za poticanje uzgoja proteinskih usjeva koji su raspoloživi u sklopu Zajedničke agrarne politike EU, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Naime, vodeće pitanje u budućem razvoju poljoprivrede zasigurno će biti stabilne zalihe proteinskih usjeva. Europa je u velikoj mjeri ovisna o uvozu soje iz Amerike, Brazila i Argentine, koja je činjenično u velikoj mjeri genetski modificirana, što može imati dugoročne posljedice jer potrošači sve više zahtijevaju genetski nemodificiranu hranu i stočnu hranu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović u siječnja 2013. u Berlinu, u sklopu sajma “Zelena sedmica” potpisao je Deklaraciju“Dunav soja” koju je predložila Austrija, a čiji je osnovni cilj da se poveća proizvodnja organske soje u Europi, uz želje da se nivo proizvodnje soje poveća sa sadašnjih tri posto obradivih površina u Europskoj uniji.

Potpisivanjem ”Deklaracije o uzgoju soje u Dunavskoj regiji”, regionalni čelnici iz ukupno 13 zemalja i dvije regije Dunava među kojima i BiH, odnosno FBiH izrazili su svoju spremnost da riješe pitanje Europske strategije uzgoja proteinskih usjeva i ustraju u svojim ciljevima.

– BiH je u realizaciji planiranog, da se ukupno 1,8 milijuna hektara zasije u svim zemljama Dunavske regije čime bi se smanjila ovisnost evropskih proizvođača stočne hrane o uvozu jer trenutno EU uvozi oko 95 posto soje, u prednosti za razliku od drugih zemalja potpisnica Deklaracije, jer BiH ima dosta neobrađenih poljoprivrednih površina. Podsjetimo da je sjeverni dio BiH jako pogodno tlo za uzgoj organske soje i ono što je zadaća svih nas jeste da zainteresiramo i potaknemo domaće poljoprivrednike da se baziraju na uzgoj soje, jer je njen dobar plasman na tržište EU zasigurno neupitan – 
rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Dodao je da će sudjelovanje na ovoj konferenciji i prisustvo na sajmu AGRA, te razmjena iskustava s kolegama iz drugih zemalja biti od velikog značaja za daljnji rad i boljitak poljoprivrede u BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0