Obnovljena Sahat-kula – dragulj čaršije u Stocu Obnovljena Sahat-kula – dragulj čaršije u Stocu
Udruženja Forum mladih Stolac, “Obnova građanskog povjerenja” i Savjet Kuće međunarodnog razgovora i pomirenja organizira manifestaciju u povodu 70. godišnjice obnove hiljadugodišnje bosanske državnosti... Obnovljena Sahat-kula – dragulj čaršije u Stocu

Udruženja Forum mladih Stolac, “Obnova građanskog povjerenja” i Savjet Kuće međunarodnog razgovora i pomirenja organizira manifestaciju u povodu 70. godišnjice obnove hiljadugodišnje bosanske državnosti i Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu.

Sutra će biti upriličena predaja obnovljene stolačke Sahat-kule građanima Stoca, čime će taj nacionalni spomenik BiH ponovo postati središnja tačka stolačke čaršije.

Objekt će građanima predati premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Član Savjeta Kuće međunarodnog razgovora i pomirenja te jedan od organizatora manifestacije Nermin Dizdar istaknuo je za Agenciju Fena da je Sahat-kula jedan od najreprezentativnijih urbanih sadržaja Stoca. Srušena je prije više od 80 godina, 30-ih godina prošlog stoljeća, a obnovljena je u duhu pluralnosti bh. društva.

1459660_730813623614397_42924429_n (1)

– U proces obnove Sahat-kule neposredno su bili uključeni bh. građani. Postoji lista donatora od više stotina građana iz cijele BiH koji su dobrovoljnim donacijama obnovili ovu kulu. To su građani različitih profila, nacionalnosti i vjerskih opredjeljenja, a čak su i građani iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore podržali obnovu ovog spomenika – kazao je Dizdar.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0