Nova 2014. godina u planinarskim domovima Nova 2014. godina u planinarskim domovima
Planinarski domovi su omiljena destinacija Sarajlija, ali i turista koji žele u prirodi da dočekaju najluđu noć u godini. Za sve koji po jeftinijim... Nova 2014. godina u planinarskim domovima

Planinarski domovi su omiljena destinacija Sarajlija, ali i turista koji žele u prirodi da dočekaju najluđu noć u godini.

Za sve koji po jeftinijim cijenama spavanja, hrane i pića žele ući u Novu 2014. godinu, planinarski dom je izvrsno rješenje. Predstavnici planinarskih udruženja su u razgovoru za Fenu kazali da je većina domova već rezervirana te da se sada traži mjesto više.

Planinarski dom “Vrela – Tušila” u podnožju planine Visočice je već rezerviran do posljednjeg mjesta. Dom je udaljen od Sarajeva 51 km, a smješten je na 1.210 metara nadmorske visine između sela Pervizi i Sinanovići, neposredno uz novi asfaltni put.

“Dom raspolaže sa 26 kreveta, a naši gosti su uglavnom omladina. Cijena za dva noćenja, svečanom večerom i pićem dobrodošlice iznosi 80 KM”, kazala je domaćica doma Senada Šehović.

Planinarsko društvo “Bjelašnica” raspolaže s više objekata na planinama i mogu se pohvaliti velikim brojem članova, jer su u posljednje vrijeme veoma aktivni u školama i nevladinim udruženjima. S obzirom na to da svoje objekte imaju na Bjelašnici i Igmanu, Sarajlije koje žele provesti novogodišnju noć na planini, često se odlučuju za jedan od njihovih domova.
Predsjednik udruženja “Bjelašnica” Ferid Varešanović kazao je u razgovoru za Fenu da će od sedam domova, za novogodišnju noć biti otvoreno pet.

“Otvoreni će biti Hrasnički stan, Šavnici, Javornik, Podgradina i Stanari. Dom Hranisava je zatvoren, a do Doma na Sitniku je teško pješačiti tokom zimskog perioda”, naglasio je Varešanović.

Dodao je da još ima mjesta za proslavu novogodišnje noći te da se do sada prijavilo dosta omladine. Cijena je 40 KM za tri noćenja i zajedničku večeru.
Planinarski dom “Bijele vode” društva “Željezničar” se nalazi pet minuta vožnje od hotela “Maršal” na Bjelašnici, a svake godine organiziraju doček novogodišnje noći.

“Dom raspolaže sa 25 ležaja, a cijena za novogodišnju noć iznosi 20 KM. Posjetioci mogu ponijeti svoju hranu i piće, iako ćemo u domu praviti grah, pitu i uštipke”, kazala je domaćica Naza Olovčić.

Predstavnica Planinarskog doma Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Dubravka Vasković kazala je da ovaj dom već dvije godine organizira doček Nove godine. Napretkov dom je na Trebeviću i udaljen je devet kilometara od Sarajeva, a do objekta vodi asfaltirana staza, tako da je moguć dolazak automobilom i autobusom. Dom se nalazi na nadmorskoj visini od 1.160 metara i okružen je četinarskom šumom.

“Dom raspolaže s 15 soba, šest dvokrevetnih, šest trokrevetnih te dva apartmana, a cijene noćenja za novogodišnju noć su od 40 KM i više. Svečana večera, piće dobrodošlice i muzika uživo se doplaćuje 50 KM”, rekla je Vasković.

Planinarski dom “Igman – Malo polje” ove godine organizira novogodišnji doček samo za članove društva “Prijatelji prirode”.

“Dom se nalazi preko puta olimpijskih skakaonica na nadmorskoj visini 1.246 m odakle se pruža pogled na vrh Bjelašnice. Sagrađen je dobrovoljnim radom članova i od prirodnih materijala, a otvorena je 2002. godine. Raspolaže dnevnim boravkom, kaminom, kuhinjom, malom prolaznom kuhinjom i šest soba za spavanje s ukupno 50 ležajeva”, kazao je sekretar društva Faruk Masnica.

Planinarski dom “Lopata” na sjeveroistočnim padinama planine Bitovnje kod Kreševa ima 60 ležajeva u sobama od dva do 14 ležajeva, kao i dva mini apartmana. U prizemlju je prostrana trpezarija koja može primiti 60 gostiju, kao i savremeno opremljena kuhinja.

“I ove godine organiziramo doček Nove godine i na našu radost sve je popunjeno”, kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Komisije za planinarske objekte Anto Karatović.
U Planinarskom domu “Lisin” koji se nalazi u Srednjim Barama na putu prema Goraždu, još ima mjesta, kazao je predsjednik PSD “Lisin” Šemsudin Lokmić.

“Cijena spavanja je sedam KM, dok se za novogodišnju večeru plaća deset KM”, rekao je Lokmić u razgovoru za Fenu.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *